Аз преведох исторически роман на млад гръцки автор за развоя и живота на Римската Империя за времето от 1050-1079 година. Искам да издам тази книга, но до сега от имейлите, които съм изпратила на около 20 издателства не съм получила никакъв отговор. Някой може ли да ме посъветва, какво да правя и кого да търся за да издам тази книга. Търсих и ЕС фондации, те ми отговориха, че не се занимават с издаване на книги. Тази книга става и за екранизация, но ще струва много пари този филм, защото книгата описва всичко много пищно, водене на войни със 70000 армия, коне обози и др. С пищните униформи на римски войници и невероятни наемни войски. Действието се развива в Кападокия дълбоко в Мала Азия и Константинопол с всичките му красоти и блясък на злато. Изключително интересна, енциклопедия за политика, военно дело -водене на войни с нашествениците, религия, образование, и разбира се любов, това време се характеризира със схизмата, Царски дворци, Златни църкви, църквата св. София, манастира Студиос, Хиподрума , форума на Константин и Теодосий, манастирите по принцовите острови и затворите където са заточвали царе, които са губили войните и непокорни принцове и принцеси и всичко друго, което ви идва на ум. Литературата, която ползва автора е повече от тридесет източника на гръцки, турски, английски. За всеки раздел има исторически научен източник., за някои по две три. Има и много филосовски текстове върхе темите Платон и държавата, Аристотел и др. Много персийски мъдрости. Всички действащи лица са действителни исторически личности. Много майсторски е написан романа, смятам, че ще заинтересува ценителя на историческа литература. От къде идва името Византия. През VІ в.пр.н. ера Визас, пълководец или цар на гр. Мегара близо да Атина отива при Делфийския оракул и казва, че иска да основе град, пита къде да бъде този град. Оракула на Делфи му казва да го построи срещу слепите. На азиатския бряг- Халкидона-срещу сегашния град имало построен град на едно племе, което наричали слепи, защото не са основали града си на очарователното място срещу тях, а на пустия отсрещен азиатски бряг. Визас пристига на брега на Босфора, това е времето, когато започва колонизацията на Черноморието. Мястото е изключително перспективно. Построява града и го нарича на своето име Византион. После след основаването на Римската Империя, през 395 год става разделянето на Източна и Западна Римска Империя, Източната се преименува на Византия на името на града. Но тя фигурира в повечето случаи като Анатолики Румелия- Източна Румелия, а много по късно се именува като Византия. През 313 година Август Константин и Лициний издават Миланския едикт с който утвърждават свободното изповядване на христянството в Римската Империя. Византион дава началото на Константинопол, който през 330 год от н.ера Константин Велики го прави столица на Римската Империя под името Нов Рим или Втори Рим-Секонд Рома, след замирането на истинския Рим.