Бъдете така доблестен да се разкриете какъв сте,както аз имах доблестта не да се хваля,а да се разкрия(като съзнавах всички произтичащи от това обсто ятелства) ,че съм учител и като зная негативното отношение към учителите.За да говорите така всеки и куц и космат ит.н.(може да не сте употребили същите изрази,но имат същото високомерно отношение).Кажете го в прав тест "вие нямате право да употребявате този термин,защото..........на мене не ми харесва.Или изброените от мене автори считате за недостойни хора,хора под Вашето ниво.Ако е така,го кажете в прав текст.Може би сте високоталантлив млад учен,непризат от консервативните учени.Още един път ви казвам,че ако имате доблест, заради езика,който използувате, се налага да се разкриете.Аз съм широко скроен човек и мисля,че ще Ви разбера.
---Здравейте Варава,
Ето и някои съображения за смислеността на текстовете които ползвате:
Варварски нашествия в Източната римска империя (Византи).Названието Византия е свързана с името на гр.Бизантион,където през 330 г. римският император Константин Велики премества столицата на империята,като я преименува Константинопол.
--- Бизантион е едно малко селце, където Константин няма как да помести само коняшните си, камо ли една столица. Той строи съвсем нов град и това се вижда от стотици и хиляди карти посветени на Константинопол. Тези карти обаче някак си са непонятни за писателите на „Историята на света”
През периода V-VІ в. във Византия преобладават робовладелческите отношения,характерни за римското общество;политическото и административно устройство са по римски образец,
--- Също много странна мисъл по устройство. Административното устройство било по „римски образец”. Ами това е идиотизъм. По какъв образец може да е римската столица освен по римски. Блестящи прозрения !
официалният език е латинският. поради това в научната литература Византия през периода до VІІ в се означава и като Източна римска империя.
--- В „научната литература” която ползвате може да се обозначи явно какво ли не. Но реалноста е съвсем друга. В стотици документи на Източната Римска Империя, тя е обозначена само като Империя Романа. Че „бляскавите мислители” са я кръстили на Византия е понятно. На пияна глава човек прави какво ли не.
(Това от само себе си предполаг след VІІ в. Източната Римска империя в научната литература започва да се нарича Византия.
--- И поради каква причина Източната част на Империята започва да се нарича с друго име изглежда изобщо не се досещате. Ами напънете се малко – то е ясно и за децата вече.
С името Византия е назованао и заглавието на статията Византия(V - ХІ в.) на стр.131,както и заглавието на сттраница 185 - Византия(ХІІІ -ХV в.) и навсякъде в тези статии се използува терминът "Византия".
--- Ами тези писачи прекръстиха Булгаристан на Татарстан. И вие се водите по ума йм. Изводите са само два и те съвсем не са утешителни за вашето сведение.
Почти същото е положението и във втората история(История на средните векове,С.,Издателство "Наука и изкуство",1977).В руското издание на томІ, Москва 1966 г - в предговорана страница 6 пише
Учебникът е колективен труд.Той е написан от научни съгрудници в сектора по история на средните векове на Института по история при Академи ята на науките на СССР и неговото ленинградско отделение,от професори и преподаватели в катедрата по история на средните векове на историческия факултет на Московския държавен университет "М.В. ломоносов" и на други висши учебн изаведения,както и от сътрудници на редица други научни учруждения.Имената на авторския колектив са посочени в съдържанието.
--- За вас световната история се твори зад Унгене – то е ясно. За други хора обаче, световната история се тълкува по други документи, автентични, наречени първоизточници. И те съвсем не са същите като произведенията на червената комунистическа папагалщина.
Терминът Визания присъсствува навсякъде.
Глава V Възникване и формиране на на феодални отношения във Византия през ІV - ІХ век:
З.В.Удалова,Византия през ІV - пъвата половинана ІХ век;
Г.Г. Литаврин,Византия през през втората половина на ІХ - ХІ век;
Глава ХVІІ Византия през ХІ - ХV век:
Г.Г.Литаврин, Византия през през ХІ - ХІІ век;
З.В.Удалцова,Византия през ХІІ- ХІV век;
Казах вече ,че навсякъде се употребява терминът "Византия".Изключцение прави само само началото на статията,където в скобки се пояснява,че се има предвид Източната Римска империя
Византия(Източната римска империя)......."
--- Тъжна картинка е това понятие – българска интелигенция. Не може да има „Източна Римска Империя”, нито Западна нито Южна. Империята е една, била е една и една си е останала. А какво четете вие си е ваша работа. Нивото на тези писаници обаче е трагично неграмотно и манипулативно. През ХХІ в. такива глупости не са наука, а диващина. Питате какви книги четем – четем Касиодор в оригинал, Комес Марцелий в оригинал, Йорданес в оригинал, Енодий в оригинал. Вярно е че нито аз нито Симчо или Помака владеем латинския в детайли, но поне го владеем дотолкова, та да прочетем, че измислени варварски нападения, Византийски Империи, столици Бизанцион и т.н НЯМА ИЗПИСАНИ В ИЗТОЧНИЦИТЕ. Те съществуват само в пияните глави на мужиците зад Унгене. Ако вие като учител не можете да разберете тези манипулации, какво остава за обикновения народ.
Поздрави.