Автор Тема: istorija  (Прочетена 87137 пъти)

Неактивен Гесер Курултаев

• Академик
  • Публикации: 216
  • Респект: -20
    • Ел. поща
Re: istorija
« Отговор #45 -: Май 16, 2008, 14:54:14 »
Шо е макя все е лайно. Не съм чул отпор от местните емигранти от вардарско на инсинуациите от скопие. Напротив.Равденци (до Несебър) вече не може да се говори с тях - били висша нация - потомци на Александър де грейт.

По-добре "ДЪ ГРЕЙТ", колкото и да няма добра транскрипция с кирилица на уникалното английско THE, независимо дали е пред гласна или съгласна.
 Отделно - кой те е учил, че може с лека ръка да кажеш, че всички от даден етнос, в случая - новосформирания македонски - е "лайно"? Аз съм 100 % сигурен, че си има македонци, които са по-свестни от 90 % от българите, примерно. Подхождай към нещата КОНКРЕТНО. Македонците не са с нищо по-лоши от другите, само поради това, че са македонци!
Ние в североизточна България говорим меко, дъ то го казуваме де.Дейба тос селяндур прост, парвеню нахално полиидиотско.

Знам. Това е Източно-българският говор, който почва от гр. Левски и стига до Варна.
 За "дейба" в някои краища употребяват и по-стара форма "дъ гу ибъ", например в търновско-русенския регион.

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
« Отговор #46 -: Май 20, 2008, 21:34:49 »
О ти знаеш и капански.Ако кажеш и нещо на еркечки, ще те призная за космополит.

Неактивен бугарашъ

• Академик
  • Публикации: 247
  • Респект: 27
    • Ел. поща
« Отговор #47 -: Май 20, 2008, 22:47:48 »
 ;D ;D ;D В Родопите казват на козела "еркеч"  ;D ;D ;D
Всички хора са произлезли от маймуните,а македонците-от българите!

Неактивен ninja

• Знаещ
  • Публикации: 103
  • Респект: 4
« Отговор #48 -: Май 20, 2008, 23:18:18 »
Гесер

Не до Варна до Крим  ;)(има кримски Българи за тях говоря) вметка ;)

Не забравяи Карвунската земя колко е в момента.
И докаде има Българи.

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #49 -: Юни 02, 2008, 20:34:01 »
Над Несебър има едно село Еркеч - понастоящем Козница.Селски туризъм самобитност и екологични продукти от мастно наситени сложни въглеводороди.

Неактивен куман

• Редовен
  • *
  • Публикации: 12
  • Респект: 2
« Отговор #50 -: Юли 27, 2008, 14:24:15 »
Енциклопедия "Британика" (кратко и ясно ;D):
Samuel
tsar of Macedonia
died Oct. 6, 1014, Prilep, Macedonia
 tsar of Western Bulgaria, or Macedonia, from 980; his realm was successor to the First Bulgarian empire.

Неактивен vvarava

• Академик
  • Публикации: 171
  • Респект: -13
    • Ел. поща
« Отговор #51 -: Юли 27, 2008, 18:29:14 »
                      Уважаеми,
   Примерът,който давате е пример за разликата между правопис и правогор.     Знайно е,че бълтарският правопис е преобладаващо морфологичен,което означава,че държи сметка за запазването на правописа на морфемите (корен,     представка,наставка и окончание) в повечето случаи,освен в регламентираните..От уважение към аудиторията,ще използувам друг подобен глаол  от първо спрежение . наприме плета.Езиковото правило гласи - че се пише "а",но си прожизнася "ъ".Същиото правило важи и за глаголите от второ спрежение- например мисля.И двата глагола се пишат в пър во лице,единствено число с "а" или "я",а се произнасят с "ъ" (мек съгласен "ъ"),а в трето лице множествено число се пише "ат"( мека форма  ят) ,а се произнасят  "ът"( мека форма мек съгласен "ът").Същото правило важи и за  съществителните от м.р.,ед. ч. като мир ,когато са непреки допълнения - мир -  мира )но се произнася миръ)Това е  така,защото в старобългарския език в окончанието е присъствувала голямата носовка и нейната рефлексия  в съвременния български език е "ъ".Съжалявам,че в компютърните буквички я няма,за да я изпиша.Така  че не сте прав за диалекното произношение на е.....Виж за редукцията (потъмняването на неударената гласна) на "е"  и произнасянето й като "и" сте прав.То не се регламентира от езиковото правило.И още нещо,което се бърка с редукцията - прозношението на съществителните имена от ж.р.,ед. ч.,завършващи на "а" като глава,жена,ръка (диалектно произнасящи се като главъ,женъ ръкъ)т се дължи на смесването на падежите (именителен и винитепадлен).Окончанието за вин. падеж е била пак  посочената от мене голяма носовка и нейната рефлексия в съвременния български език е  "ъ",а в руски език  - "у" И това диалекно смесване не е регламентирано от правописното правило.

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #52 -: Август 04, 2008, 02:31:24 »
                      Уважаеми,
   Примерът,който давате е пример за разликата между правопис и правогор.     Знайно е,че бълтарският правопис е преобладаващо морфологичен,което означава,че държи сметка за запазването на правописа на морфемите (корен,     представка,наставка и окончание) в повечето случаи,освен в регламентираните..От уважение към аудиторията,ще използувам друг подобен глаол  от първо спрежение . наприме плета.Езиковото правило гласи - че се пише "а",но си прожизнася "ъ".Същиото правило важи и за глаголите от второ спрежение- например мисля.И двата глагола се пишат в пър во лице,единствено число с "а" или "я",а се произнасят с "ъ" (мек съгласен "ъ"),а в трето лице множествено число се пише "ат"( мека форма  ят) ,а се произнасят  "ът"( мека форма мек съгласен "ът").Същото правило важи и за  съществителните от м.р.,ед. ч. като мир ,когато са непреки допълнения - мир -  мира )но се произнася миръ)Това е  така,защото в старобългарския език в окончанието е присъствувала голямата носовка и нейната рефлексия  в съвременния български език е "ъ".Съжалявам,че в компютърните буквички я няма,за да я изпиша.Така  че не сте прав за диалекното произношение на е.....Виж за редукцията (потъмняването на неударената гласна) на "е"  и произнасянето й като "и" сте прав.То не се регламентира от езиковото правило.И още нещо,което се бърка с редукцията - прозношението на съществителните имена от ж.р.,ед. ч.,завършващи на "а" като глава,жена,ръка (диалектно произнасящи се като главъ,женъ ръкъ)т се дължи на смесването на падежите (именителен и винитепадлен).Окончанието за вин. падеж е била пак  посочената от мене голяма носовка и нейната рефлексия в съвременния български език е  "ъ",а в руски език  - "у" И това диалекно смесване не е регламентирано от правописното правило.
Варава с цялото ми уважение мислите ли че е удачно да обяснявате морфологията на бълтарския език и спряженията на глаолите, и да даваш примери между правопис и правогор, да не говоря за смесването на именителен падеж с винитепадлен.Не за мен, не и за редовните участници, но всеки новодошъл, или случаен любопитко ще реши че се подиграваш с българския език и или ще те поощри по неприятен за теб начин или ще те заклейми по неприятен за мен начин.И аз се опитах да си опресня знанията но поради разточително дългото ми задържане на белия свят, игрословиците ме затрудняват извънредно и се налага да прочета поста ти два три пъти, което пък предизвиква ненужно раздразнение непривично за мен, ако не съм влизал в македонска Ю-туб дрисня,и още повече намалява шанса ми за опресняване и поучение.

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.