Автор Тема: 3-ти март е мъртъв като символика!  (Прочетена 15376 пъти)

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 153
  • Респект: -658
  • St. Lucifer
    • Историческият портал на България
3-ти март е мъртъв като символика!
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Заглавието е от мен.

Разни хора, разни идеали след Сан Стефано
Светослав Иванов

Санстефанският идеал на българина днес е ценностно необоснован. И трети март го доказа. Неслучилата се Санстефанска мечта за силна и единна държава, която се появява за няколко месеца на политическата карта на света през 1878 година просто е погъделичкала историята, за да изчезне като мираж. Преди да се изпари обаче, идеалът е изпълнил една много важна мисия. Вдъхновил е Съединението и учудващо дръзката смелост, която са демонстрирали българските политици през 1885 година. Този идеал е дал сила на стотици хиляди български войници да защитят обединението с кръвта си в последвалата Сръбско-българска война. Това за мен, а вярвам и за много от вас е крайно неразбираемо тези дни.

Днес имаме измислени лидери, които не се вдъхновяват от идеали. Те нямат пред себе си историческа дилема или ребус, разрешаването на който да им отреди място в историята. Идеалът за Европейския съюз, който замени Санстефанския идеал наподобява голям балон, пълен с въздух, в който липсва каквато и да е ценностна аргументация.

Просто ако България не влезе в Европейския съюз няма какво повече да загуби, от всичко, което вече е загубила досега. Не е ясно и какво ще спечели, тъй като и самите лидери не могат да формулират своите приоритети. Идеалът е единство, той трябва да сплотява, а не да разделя.

Никога, не съм чувал български политик или изобщо някои човек около мен да има точно и ясна формулировка за национален стремеж или кауза пред България. Вие чували ли сте? Германците построяват отново напълно унищожената си държава след Втората световна война за някакви си 15(!) години. Води ги Конрад Аденауер, който формулира проста цел: Ние не сме виновни за нищо, трябва да продължим. Всички заедно.

У нас, откакто се помня хората се делят на червени и сини, комунисти и демократи, левскари и цскари, хомосексуалисти и хетеросексуални, богати и бедни. Когато Левски бие в Европа, феновете на ЦСКА виждат слабостта на противниковия отбор, преди да се зарадват на българския успех. Разни политичета вече точат лиги за парите от европейските фондове, а властта навсякъде е разделена на квоти – президент, депутати, магистрати.

Не, идеализмът идва отгоре. Априлското въстание се случва, защото има организатори като Бенковски, които с крак в ребрата будят заспалия, хубаво захранен със сланина и лук народ, за да изкрещят силно в ушите на спящите:

„СТАВАЙТЕ, РОБОВЕ! АЗ НЕ ЩЪ ЯРЕМ!”

Забележете, „АЗ НЕ ЩЪ ЯРЕМ”, а не „НИЕ НЕ ЩЕМ ЯРЕМ”. Бенковски не се е интересувал от „НИЕ”, не се е интересувал кой какво мисли и очаква, дали се страхува или е щастлив. Просто ТОЙ, истинският лидер е воден от идеала за свободата, който прелива в Санстефанския идеал на свободна вече България.

Но дори и Бенковски остава без подкрепа накрая. И поетът продължава: „ВОЖДЪТ Е БЕНКОВСКИ!”, но - „БЕНКОВСКИ Е САМ”!

Гръкът обича своята Гърция, пише Алеко в „Разни хора, разни идеали”, защото всяка педя в неговото отечество му напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществуващи паметници на висока култура. Швейцарецът обожава своята Швейцария, защото всякой кът от неговото живописно отечество привлича посетители и му принася средства за съществуване.

Какво има България?

Имаме паметници, пред които през деня се покланяме, нощем режем с флекс, за да ги върнем на вторични суровини; изхвърляме със замах боклуците и фасовете си през прозорците на колите, когато пътуваме, плюем по земята, когато вървим.

Да, разделение, а не съединение. Синовете на Кубрат тръгват по различни пътища, въпреки бащината си заръка за единство, сухите клони се прекършват и горят в огъня, Левски е предаден от българи, а напоследък е модерно да се делим на българи и цигани, българи и турци, цигани и турци.

Разграничаваме се от България, наричайки я с обидното и грубото „ТАЯ държава”, сякаш ние не сме част от нея. Горим фесове със страшни демонични усмивки, издаващи развалени зъби и некачествена храна. Може би отново онази сланина и лук? Вече дори пием поединично в къщите си и не се събираме със съседите.

Липсата на единство на моменти е толкова ярка, че само различията чертаят с ярка боя огромните разделителни линии, които бележат историята ни след Сан Стефано. Ето защо имам чувството, че Съединението е единственият общ акт на народа ни в цялата нова история.

128 години след Сан Стефано - време, в което през историята минаваха разни хора и изчезнаха всякакви идеали.

---

http://darik.net/?p=article&tid=10&id=50305
+SantoDomini++

Неактивен ral

• Редовен
  • *
  • Публикации: 19
  • Респект: 0
    • Ел. поща
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Мъртав е за тези ,който са позволили да се обесмисли символиката.Той е повече от символика.
а се мисли много е вредно,а малко безполезно!
Безнаказаноста е само временна!

Неактивен Chukanov

• Участник
  • Публикации: 47
  • Респект: 2
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
3-ти март не може да бъде мъртъв като символика. Мъртви са душите на тези, за които националната принадлежност е нещо ненужно.

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 153
  • Респект: -658
  • St. Lucifer
    • Историческият портал на България
« Отговор #3 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
В интерес на истината пуснах тази статия, за да ви покажа "съвременната" тенденция в "тълкуването" на 3-ти март... Не казвам че съм съгласен с нея, просто да се види докъде я докарваме в отричането.

Авторът има верни наблюдения, само с изводите му не съм съгласен (както и отговорилите преди мен)...
+SantoDomini++

Неактивен DiS

• Редовен
  • *
  • Публикации: 9
  • Респект: 2
Re: 3-ти март е мъртъв като символика!
« Отговор #4 -: Март 04, 2007, 13:28:53 »
В цялата страна беше отбелязан 3-ти март с поднасяне на венци и цветя на паметниците от Освобождението. На места бяха отслужени панахиди, имаше заря.
Във Велико Търново клуб Традиция облечени с опълченски униформи и въоръжени с пушки от тогавашния период отдадоха почест на загиналите за България. Беше изрецетирано стихотворението "Аз съм българче" от 5 годишно момиченце. Oтец Славчо отслужи панахида, присъстваха много официални гости, които поднесоха цветя и венци на паметника Майка България в центъра на старата столица. Ето снимки от събитието:

http://s15.photobucket.com/albums/a370/DianaStoyanova/Veliko%20Tarnovo%2003_03_2007/

Неактивен TIMSHEL

• Професор
  • Публикации: 55
  • Респект: 3
« Отговор #5 -: Март 06, 2007, 00:39:51 »
.
« Последна редакция: Ноември 03, 2007, 19:26:55 от TIMSHEL »

Неактивен Arutha

• Редовен
  • *
  • Публикации: 7
  • Респект: 0
« Отговор #6 -: Март 06, 2007, 21:48:42 »
Наистина тенденцията е такава и много ме боли за това. На пети март, като отидох на училище гледам във всяка стая сложили по едно табло с националните символи. И то трябва да ми помогне да ги опозная... По голяма идиотщина не бях виждал. За знамето ни обясняват, че е правоъгълно с три ленти... от горе на долу... бла, бла. Все едно сме слепи. И да бяхме нямаше да разберем какво представлява нито то, нито герба. Няма да кажат какво символизират, защо са ги избрали. Министерството на образованието иска да ме просвети, че нашето знаме е просто три хоризонтални линийки. За герба няма да говорим, нали е "деликатна" тема  ;D Поне са написали химна :)) Той говори сам за себе си.

Неактивен vvarava

• Академик
  • Публикации: 171
  • Респект: -13
    • Ел. поща
« Отговор #7 -: Юли 28, 2008, 08:14:52 »
     Приветствувам становището на Администратора за З-ти март и много съжалявам,че късно се регистрирах(да си призная,регистрира ме сина,за което му благодаря)и затова възкресявам (реанимирам,кой както иска така да го възпри ема) една вече позабравена тема. Аз бих казал,че датата нв е само се е изпразнила  от символика,но ако е имала такава,тя е била фалшива.Ще се опитам да се поясня.Недоразумението идва от съвпадението на две събития в една   дата - краят на Руско - турската освободителна война и националният празник на една държава.Тези  две дадености взаимно си противоречат.Краят на една война на една държава, каквито и благоприятни последици (за удобство на анализа приемаме,че последиците са благоприятни,въпреки че имаме доста резерви по въпроса) да има за другата държава,не може да бъде   нациаонален празник на тази друга държава.Защото националният празник на една държава трябва да носи в себе си дръзката манифестация на националното самочувствие,а трети март  носи коленопреклонната благодарност към рускте солдати,нещо като робска  пихика. В това отношение съм написал стиховете

Спасителят изисква дар,
                        за миг издигат му олтар,
                        така,спасеният до гроб
                        превърща се във негов роб.

Със песни,стихове  и с бит,
                        възпитани сме в тоя мит:
                        За всяко живжо същество
                        е нужно робско тържество! 

Коя е датата,която  ни дава това национално самочувстви.Това трябва да бъде според мене 10 февруари (1879), когато на трибунана на Учредителното събрание се изправя екзарх Антим І и с треперещ от вълнение глас и със сълзи на очи открива Учредитетелното събрание,обявявайки свободата на България.
Защото символът на една суверенна държава е нейният парламент (каквито и
резерви ,основателни или неоснователни ,да имаме към днесдкашните парла   ментарсти).А иначе нямам нищо против да се чествува и трети март като край на войната. В по-ново мреме веселиновският фелософ и държавен глава успя
да направи своя рожгден ден национален празник,подобно на националния празник на Англия - рождения ден на английската кралица.

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
« Отговор #8 -: Юли 31, 2008, 22:28:48 »
Чакай, чакай, чакай.Ми че в тая война учавства целия български народ.Кой опълченец, кой помага на руснаците, кой пречи на турците, кой си наляга парцалите и под сурдинка псува гаджалите, кой плаче, кой хитрей, ама всички българи са се ошашавили от радост на тая дата.Абе големи анализатори станахте бе, много претенциозни,  завистливи(тоя имал рожден ден, оная имала рожден ден), дедовците измреа и отрочетата се чудят как да съ напраят на по интелигентни.По лесно е да съ чудят на 3 март, и да съ маят на 4 юли.Как не ви е срам бе.

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #9 -: Юли 31, 2008, 22:47:53 »
Който иска символика, те ти символисти в изкуството, те ти Салвадор Дали като личност, Те ти Пикасо, те ти Бареков, Те ти Батман. На мен символизъм не ми трябва.Декадентство също.Какъв символ е треперещия глас и сълзи на очи на някаква личност.Колики, театро, старчески алкохолизъм, или реминесценция от ахването при новината от 3 март "негли божке мили шъ стани"

Неактивен бугарашъ

• Академик
  • Публикации: 247
  • Респект: 27
    • Ел. поща
« Отговор #10 -: Юли 31, 2008, 23:04:53 »
На 3ти март (19 февруари мисля,че беше) са очертани етническите български граници.Не на Мегали България,а на земите,в които живеят хора като теб,като мен,като нас-българи!Толкова кръв е пролята,за да се върнем в тези граници,че ми е непонятно как дори се е родила мисълта за непочитане на този ден!Не поругавайте костите на загиналите за целоста на Родината-нищо ,че България продължава да граничи със себе си.
А оперираните от срам да се замислят малко преди да се изказват...Без 3ти март Антим I щеше да реве и сополиви в Търново "ама друг път" ::)
« Последна редакция: Юли 31, 2008, 23:08:14 от bugarash »
Всички хора са произлезли от маймуните,а македонците-от българите!

Неактивен vvarava

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #11 -: Август 01, 2008, 11:16:47 »
       Изглежда имате слаба памет,та не помните какво пише Пеюйо Яворов  в биографията си за Гоце Делчев.Ах,да,извинете,че хзабравих,че вие сте маститни историци,с беброй научнеи публикации и със собствени тези по многоа въпроси, та не признавате мнението на просмосмъртно ходещите по земята хора.За в бъдеще ще си купувам само вашите книги и ще говоря само с вашите тези.Ще бъдете ли доволни?
     Има и нещо друго.Бих ви простил всякакви обиди към мене,но обиди към ед   на от иконите на църковната борба за независимост,какъвто е АнтимІ и харктнаереристиката му като "сополив",не мога да ти простя.Сопаланко си ти!За такива като тебе известният Тончо Жечив в"Българският Великден или страстите български" пише,че са "подранили хуйвенбини".

Неактивен бугарашъ

• Академик
  • Публикации: 247
  • Респект: 27
    • Ел. поща
« Отговор #12 -: Август 01, 2008, 15:15:45 »
Ojo de culo!Това няма нищо общо с АнтимI като историческа личност.Просто перефразирах по народному поетичните ти изцепки: "Коя е датата,която  ни дава това национално самочувстви.Това трябва да бъде според мене 10 февруари (1879), когато на трибунана на Учредителното събрание се изправя екзарх Антим І и с треперещ от вълнение глас и със сълзи на очи открива Учредитетелното събрание,обявявайки свободата на България.За пореден път доказваш,че историята трябва да стои по-далеч от литературата.И обратното...Много ти се иска да не е така,ама-ядец...!Откъде знаеш дали е треперил или ревал?! Защо пък да не се е смял (например)!Толкова ти е изкуфяла даскалската киферица,че още малко и ще ми дръпнеш ухото...Дежурното от едно време "...и както е казал поета..." тук не вирее!Дати,хронология,факти,документи,съвременници и свидетели на дадено събитие-това е историята, а не "...и с треперещ от вълнение глас и със сълзи на очи..."!Дрънканици! "...обявява свободата на България..."-чак след близо 30 години България ще е обявена за независима.В нито един учебник по история на никой не му трепери гласа,нито пук реве...
И още нещо-ако забелязваш ти си единствения човек ,отхвърлящ датата 3ти март!Върни се в началото на темата и чети по-внимателно!Всички мнения!Вече знаем колко си лимитиран в професията си,но това тук няма нищо общо нито с школото,нито с даскалъка-набии си го веднъж и завинаги в кухарницата!
P.S. Щях да ти кажа :"майната ти гъзина!",ама възпитанието ми не го позволява.  ::)
един лаик
Всички хора са произлезли от маймуните,а македонците-от българите!

Неактивен vvarava

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #13 -: Август 01, 2008, 17:17:17 »
    Не ми говорете за Сант-Стефанска България и по този въпрос съм писал,но     любовта ви към братския Съветски съюз Ви е "необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същесто",а тя започва с любовта към нашия освободи  тел Русия.Ще ви попитам само едно -посочете ми поне един значителен възрожденец,който да обича Русия и да не роптае срещу имперската й политика спрямо България.Ще възразите ли,че в нацианалния празник присъствува коленопреклонното изразяване на благодарността към руските солдати.ишли много ви радва онзи картина на посрещането на генерал Гурко в София,в която коленичилия старец предлага хляб и сол на освободителите.Правилно отбелязвате подвига на опълченците,но все пак войната е Руско-турска.Къде ни го националното  самочувствие и гордата му изява.Не остава ли в сянката на руския авторитет.Да се разберем - кръвта е нещо свято,но е свято и собственото достйнство.Може и да сте прав по отношение на плахите ми литературни опити,но не може да отречете,че на този свят безплатен  обяд няма и взето брашно - тъпкано се връща.Тъпкано го връщаме ние на руснаците и ще прдължаваме да го връщаме докато има хора като вас глухи за това,което им се говори и слепи за очевадните истини.Дерзайте - белким превърнете страната ни в  Задунайская губерния.

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #14 -: Август 06, 2008, 16:00:51 »
А Россея здесь причем?Можели помогнали.Взели малко от Румъния, те взели Северна Добруджа ама добруджанци поне са можели да си пуснат децата на улицата, Важно е резултата, събитието.Ако ще и АвстроУнгария да ни беше освободила, важно е че в интернет можеш да срещнеш тема "Защо се гордееш че си българин"Иначе щяхме да сме история или да се правим на наследници на инките, психлосите или меарите.

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.