Привет на всички! Извинявам се, че се включвам доста късно, а уж темата е основно в "моя" ресор, но достигането до истината отнема понякога повечко време. И така след голямо търсене открих едно хубаво и поокъсано издание на издателство "Нова литература" от 1945 г., озаглавено "Г. Димитров - Реч пред фашисткия съд". Използвам случая и да кажа, че Иво Станоев се е справил повече от добре. Тук допълвам нещата с оригинала на български и някои други интересни пасажи от последната дума на обвиняемия, тъй както ги прочетох в книгата (с тогавашната ни граматика):
Димитров: ... Верно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българската работническа класа и селяните, българската народна интелигенция, съвсем не са диваци и варвари. Уровена на материалната култура на Балканите, безусловно не е така висок, както в другите европейски страни, но духовно и политически нашите народни маси не стоят на по-нисък уровен, отколкото масите в другите европейски страни. Нашата политическа борба, нашите политически стремления в България не стоят по-ниско, отколкото в другите страни. Народ, който 500 години е живял под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селяните, които се бореха и се борят против българския фашизъм и за комунизма, такъв народ не е варварски и див. Диваци и варвари в България са само фашистите, но аз ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и не са диваци?
Председателя (прекъсва Димитрова): Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали? (
истината е, че въросът е резонен, тъй като фашизмът е терминология за авторитарното управление на Италия, а не на Германия - бел. моя)Димитров: (с ироническа усмивка): Разбира се не, господин председателю. Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само с своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, в варварска България Кирил и Методи, създадоха и разпространиха древно-българската писменост.
Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа.
...............
Димитров: ... Аз ще ви напомня също атентата в Софийската катедрала (черквата "Св. Неделя"/"Св. Крал" на 16. 4. 1925 г. - бел. моя). Това покушение не беше организирано от българската комунистическа партия, но заради него комунистическата партия беше подхвърлена на преследвания.
(малка и нагла лъжа на Димитров, който добре знае, че атентатът е деяние на БКП, извършено под прякото давление на зет му Вълко Червенков - бел. моя). Две хиляди работници, селяни и интелигенти бяха звярски убити от фашистките банди под предлога, че комунистите са вдигнали във въздуха катедралата. Тая провокация, с атентата в Софийската катедрала, беше организирана от българската полиция. Още в 1920 г., началникът на софийската полиция Пруткин, само организира през време на стачката на железопътните работници бомбено покушение, като средство за провокация към българските работници.
Председателя (прекъсва Димитров): Това не се отнася до процеса.
..................
Димитров: Ние, комунистите, можем сега не по-малко решително отколкото старика Галилей да кажем: "И все пак тя се върти!". Колелото на историята се върти, движи се напред, към Съветска Европа, към всемирния съюз на съветските републики.
И това колело, подгонвано от пролетарията, под ръководството на Комунистическия Интернационал, не ще бъде спряно нито от изтребителните мероприятия, нито от каторжните присъди, нито от смъртните наказания. То се втрти, и ще се върти до окончателната победа на комунизма.
(Полицаите хващат Димитрова и с сила го заставят да седне на скамейката на подсъдимите)
Иначе жалко за хубавата на места реч - просто обслужва доста мрачни идеали. Жалко и че я няма в интернет, както и речта на Благоев през 1917 г., с която се пише македонец - те много по-ясно биха дали отговор на четящите кой какъв е и какви идеи застъпва. Радвам се, че и двете могат да се намерят в нашия сайт и форум.