Робер дьо Клари е оставил сведения за бита, нравите и въоръжението на куманите началото на XIII : „А Кумания – това е земя, която граничи с Влахия, и аз сега ще ви кажа що за народ са тези кумани. Това е див народ, който не оре и не сее, при който няма нито колиби, нито домове….,
След въстанието на Асеневци през 1185г. кумански войски многократно участвали в ред сражения като съюзници на българите, включително и в двете значими битки при Одрин през 1205г. и при Клокотница през 1230г. Българския цар Калоян бил женен за куманка, а родената от брака дъщеря за омъжила за латинския император Анри Фландърски, а в последствие дори се поставят началото на владетелски династии, каквито са Тертеровци и Шишмановци в България.
И предсавяте ли си как тия орди минават през Влахия за да слезат долу до Беломорието през година, две, без да грабят по пътя кво им падне. Явно са минавали през “ своя “ земя. Ако е била чужда, нищо не е пречело на Калоян да направи поход на север и да я присъедени, но аз поне не съм срещал данни за това.
Малко от Унгарската история / малко на руски /:
Стефана, пытаясь утихомирить сильное племя язычников куман, устроил брак Стефана (приблизительно в 1253), с Элизабет, дочерью вождя куман Кётеном. В 1257, Стефан потребовал от своего отца, чтобы он разделил королевство между ними. Наконец, в 1258, Король Бела IV был обязан уступить Стефану управление Трансильванией.
Константин Тих не само не им дава автономия, ами води води война с унгарците за Северинския Банат 1260 г. – както правдиво отбеляза някой. . В началото на ХІІІ в. в Трансилвания действали монасите от Тевтонския орден. Роля през това време играла и Куманската римокатолишка епископия. Около 1237 г. в Олтения правили опити за покатоличване на православните власи доминиканци, които се настанили с тази цел в новооснования от маджарите дунавски град Северин, срещу днешния наш град Видин. Със същата цел и папа Инокентий IV (1243 - 1254) изпратил сред власите монаси от Францисканския орден. Няма исторически сведения за отделни православни епархии по левия бряг на р.Дунав до ХІV в. Трабва да се приеме, че православното население в тези области е било подчинено на пограничните български епископи (във Видин, Дръстър и Браничево).
И така я караме до унгарския Карл Роберт 1308—1342, чиито завоевателен поход против Влахия (1330) не успява. Трансилвания е под Унгарско управление, а православна Влахия?