Автор Тема: Убийство на Петър Берон?!?  (Прочетена 10930 пъти)

Неактивен metonaidenov

• Знаещ
  • Публикации: 134
  • Респект: 10
Убийство на Петър Берон?!?
« -: Март 22, 2007, 00:40:28 »
С изненада разбрах от Календара на сайта ни, и по специално този за събитията от историята с дата 21 март, че видния наш възрожденец Петър Берон е бил УБИТ!!!  ??? :o
Някой може ли да каже нещо повече по въпроса - най-вече защо?
=Животът, що е то? - епидемия, предавана по полов път==

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 153
  • Респект: -658
  • St. Lucifer
    • Историческият портал на България
Re: Убийство на Петър Берон?!?
« Отговор #1 -: Март 23, 2007, 09:13:33 »
С изненада разбрах от Календара на сайта ни, и по специално този за събитията от историята с дата 21 март, че видния наш възрожденец Петър Берон е бил УБИТ!!!  ??? :o

Доколко знам (може и да бъркам) убийството е станало при обир...
+SantoDomini++

Неактивен обикновен лаик

• Участник
  • Публикации: 40
  • Респект: 0
« Отговор #2 -: Март 23, 2007, 12:52:50 »
Д-р Петър Берон, който е завършил медицина в Мюнхен, е практикувал професията си само няколко години, а някъде след 1839 се е занимавал с търговия. До тогава не е бил особено състоятелен човек (дори прочутия му буквар е издаден с чужди средства; самият буквар е написал отначало за себе си, да му помага в практиката на частен учител, с която се е издържал в Румъния), но след това относително бързо забогатява и се отдава на научна дейност в Париж. Не много известен факт е, че е издал към 25 тома научни съчинения. Основните му доходи обаче идват от един чифлик край Крайова, който той купува около 1840 г. Точно там е бил убит през 1871 г., когато при едно от честите си връщания в Румъния, отсяда в своя чифлик в очакване да се гледа някакво дело във връзка с неговия имот. Става дума за нападение с цел грабеж, както пише и Ангела. Близките му издават следния некролог:
"На 21 март тая година (става дума за 1871) вечерта късно една злодейска ръка се осмели и посегна да отнеме живота на честния и преблаг наш вуйчо д-р Петър Берон, и то с най-грозния и чрез най-мъчителния начин - с удушването му! Ние сме уверени, че всекиму трябва да настръхнат космите на главата, като си помисли за страшното положение, в което се е намирал покойният в последните дни на живота си, когато са го мъчили безчовечните и звероподобни същества, називаеми человеци, които извършиха това зверско злодейство!"
Д-р Берон оставя завещание, преработвано приживе от него няколко пъти, в което за попечители определя комитет начело с Евлоги Георгиев. След смъртта му, попечителите печелят делото за имота и изпълняват завещанието му. Чифликът е продаден и една част от получените средства - не много голяма - е дадена на котленската община (Берон е родом от Котел), а основната част от средствата отива за построяването на "Българската мъжка педагогическа гимназия" в Одрин, наречена на негово име - "Д-р Петър Берон". От учебната 1897-98 г. тя започва да се издържа от фонда, основан от попечителите на завещанието на д-р Берон.

Неактивен metonaidenov

• Знаещ
« Отговор #3 -: Март 23, 2007, 16:25:42 »
Защо ли не се учудвам на тая история...  >:( :( Не ми се ще да го кажа, но типично по балкански. Мерси за изчерпателното инфо, Лаик - наистина нищо от това не ми бе известно досега ;)

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • St. Lucifer
« Отговор #4 -: Март 23, 2007, 17:10:35 »
Дето викат хората - Хубава работа, ама циганска... Чиляка отишъл да си нагледа имота и хоп! - айдеее...
+SantoDomini++

Неактивен обикновен лаик

• Участник
  • Публикации: 40
  • Респект: 0
« Отговор #5 -: Март 23, 2007, 18:45:53 »
А бе не знам за вас, но мен най-много ме впечатлява това, дето ония търговци продали имотеца и вместо да си раделят парите и - кой от къде е, взели че построили гимназия. Колцина такива биха се намерили в днешно време? Че щяха и да се сбият после кой да гушне повече. А освен това ми е интересно какво е станало после с тая гимназия в Одрин. Дали е още български имот? И въобще каква е съдбата и. Подозирам, че е някоя срамна история. Напълно в противовес на постъпката на "изедниците-чорбаджии" от оня комитет.

Неактивен Komap

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 291
  • Респект: 28
« Отговор #6 -: Март 25, 2007, 00:24:14 »
Привет на Мето и всички останали. Да, така е, убит е и, за жалост, както често се случва това става от българин. Малко успокоение е, че не от българска ръка, но все пак по българска поръчка... :(
Ето какво казват сведенията за тази гадна постъпка:
На 21. 3. 1871 г. в град Крайова, махала "Света троица", около 20 ч. вечерта в дома на д-р Берон на улица "Личеулуй" нахълтват двама неизвестни и го събарят на пода. Докато единият го души с ръце, другият го държи за краката за да не мърда. Не за пръв път се носят мълви за края на богатия българин, но този път мълвата се оказва вярна. Кой обаче дръзва да посегне на заможният доктор, търговец, издател, учен и приятел на Хумболт и Фарадей, владеещ 5 езика отначало не е известно. Известно е, че родолюбивият котленец има капитали и в Румъния, вложени в недвижими имоти. Отвреме навреме той прескача дотам да ги наглежда и загрижен за съдбата им пише няколко завещания. През 1852 г. е първото, а второто от 1862 г. сочи за изпълнители трима роднини и землякът му Теохар Папазооглу. През 1866 г. новата румънска конституция прокламира, че само румънски граждани могат да имат недвижими имоти в страната. Притеснен за имотите си, Берон маха от завещанието си своите роднини и записва като изпълнители Теохар Папазооглу и двамата му племенници Василаки Папазооглу и Лука Радулов. Скоро обаче Берон разбира, че и тримата са измамници и на 15. 10. 1869 г. с последващо завещание анулира изпълнителните права на тримата. Но докторът вече е сторил една грешка. Още на 12. 3. 1869 г. с цел да заобиколи конституцията вече е продал имението си "Скорила" на Теохар, Василаки и Лука. Тримата не спазили обещанието си да заделят суми за благотворителност. Берон започва дело за анулиране на продажбата. Адвокатът му е добър и ловък, но понеже ответниците не се явяват делото е отложено за 7. 4. 1871 г.
След като вече има мотив румънската полиция действа чевръсто. Дочуват се и и някакви слухове за мистериозно изчезнали полици, които купувачите дават на доктора за имението вместо 30 000 жълтици. Слухът твърди, че полиците изчезват в деня на убийството. Скоро румънската полиция залавя някой си Йон Калин, а малко след него и Николае Тибаку и двамата селяни-власи. На 10. 4. 1871 г. "Свобода" информира за самопризнанията им. Арестувани са още и укривателят им Петру Александру и инженер Илие Чокулеску, който пък дължал на Берон голяма сума за имението му "Присяка". Физическите убийци са изпратени в солниците на доживотна каторга, защото в Румъния тогава няма смъртно наказание. За жалост Теохар, Василаки, Лука и Илие не са наказани, но поръчителството на гнусотията им е налице: в архива на Крайова се пазят книжата, уличаващи Илие, а полиците на Теохар и Сие са в БИА на НБКМ.
След смъртта съдът признава за законен наследник на Берон братовичт му син Стефан. 12-членен комитет (сред членовете му са и Хр. и Евл. Георгиеви) урежда финансовите спорове. Полиците се изнамират, неясно как. През 1896 г. с пари от "Скорила" се открива Българската мъжка гимназия в Одрин.

Наистина жалко и грозно убийство... Бесен скоро след него Любен Каравелов клейми: "Вечная памят доктору Берону! Проклятие и отмъщение на неговите убийци!"
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен metonaidenov

• Знаещ
« Отговор #7 -: Април 11, 2007, 15:03:54 »
Благодарско КОМАР, както винаги си повече от изчерпателен  ;)...Ама защо така форума замря тея седмици? Стига сте нагъвали козунаци вече  :o  :) Дайте малко да подискутираме върху нещо като в доброто старо време...

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • St. Lucifer
« Отговор #8 -: Април 11, 2007, 16:13:48 »
Ами айде де?  ;D Мятайте тема и да се почва... Мен ме сърби да напиша в една темичка за "отнемането на правата за гласуване" едно кратко сравнение между това, което казаха от ДПС и БСП и това, което излезе наяве...

Двете сраснали партии се кълняха, че гласовете били под 55 000, и със сложни сметки доказваха как било безмислено да се ограничат тези хора, щото нямали влияние... Онзи ден съобщиха, че бройката име над 185 000, ако не ме лъже паметта...
+SantoDomini++

Неактивен metonaidenov

• Знаещ
« Отговор #9 -: Април 12, 2007, 22:44:10 »
Цитат
Двете сраснали партии се кълняха, че гласовете били под 55 000, и със сложни сметки доказваха как било безмислено да се ограничат тези хора, щото нямали влияние... Онзи ден съобщиха, че бройката име над 185 000, ако не ме лъже паметта...

Да, и аз чух тази информация...и също като тебе се чудя вярват ли си наш'те политици наистина, че някой им вярва на глупостите! Дето се вика, поне пред чужденците да не се излагаме с особеностите на националната ни политика  :-\
Тези избори се очертава да бъдат с по-ниска и от без това традиционно невисоката избирателна активност у нас, така че дори да повярваме, че изборните екскурзианти са "само" 55 000, относителната им тежест би била осезаема...Нищо против турците и турчеещите се, но някак не ми се ще в Европарламента българските граждани да са представлявани само от Мехмедовци, Ахметовци, Хасановци, Айшета и пр.
А пък живот и здраве тази положителна тенденция може би ще се прехвърли и върху изборите вътре в страната. Другата ми "мечта"  ;D е да се въведе задължително участие в народните вотовете, каквото има например в родината на демокрацията Гърция...Ама май няма да е лошо да отворим по случая друга тема, че тая е за Петър Берон май ;) 

Неактивен borhes

• Знаещ
  • Публикации: 130
  • Респект: -18
  • Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών
Re:Убийство на Петър Берон?!?
« Отговор #10 -: Май 12, 2009, 22:34:34 »
Помаците са известни с това, че са избили всичките си национални герои !!!
Хич не се и чуди.
Ако на Димитър Благоев дедо му е бил заптие дали ще те учуди още повече ???

Неактивен Pomak

• Академик
  • Публикации: 298
  • Респект: 21
    • Ел. поща
« Отговор #11 -: Май 18, 2009, 10:19:34 »
Хич не се и чуди.

Борхес,
Нещо не ми стана ясно твърдението ти "Помаците са известни с това, че са избили всичките си национални герои!!!" Т.е. искаш да кажеш, че има такава нация - "Помаци"? Аз мислех досега, че те са българи мюсюлмани, че българският им е майчин език и т.н. И че само гнусните гърцки шмекери са измислили "помашката нация"?
Помака (чист българин и се води от източно-православното вероизповедание при това)

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
« Отговор #12 -: Май 31, 2009, 20:04:29 »
Хич не се и чуди.
За заптие не знам, ама че дедо му е македонец-сигура.

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.