Автор Тема: Нека спрем-просто не си струва!  (Прочетена 44804 пъти)

Неактивен Sur

• Академик
  • Публикации: 487
  • Респект: -24
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:Нека спрем-просто не си струва!
« Отговор #45 -: Септември 18, 2011, 15:26:17 »
Извинявам се,че прекъсвам процеса на великата ти мисъл.....аз ,само за малко се отбивам...
http://www.youtube.com/watch?v=m3oTaQliEOk
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

• Академик
  • Публикации: 901
« Отговор #46 -: Септември 18, 2011, 16:26:03 »
Извинявам се,че прекъсвам процеса на великата ти мисъл.....аз ,само за малко се отбивам...
[/color]Мисълта ми, не е нещо особенно, да кажа скромно , на някой сплескан интелект, сигурно ми се вижда и велика...!?Вие си знаете..! .. благодаря все пак, за оценката!
А на хората носители на генетичен тип "македоноид"... нещо което САМИ твърдите..
Цитат на: Sur в Септември 08, 2011, 18:07:58Виж сега,аз твърдя че съм с македонски ген/нали в проучванията има едни 11% македонци!?..
Та на тези хора.. казвам- с Sur ..аз ,само за малко се отбивам..... -сте си напълно прави..
"Македоноидите" си имате форуми, сайтове.. че и лечебно заведение-почти изцяло ваше-македоноидско.. в китното Карлуково!
Довиждане!.. като за малко се отбиваш-аре по македонидските сайтове!

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #47 -: Септември 18, 2011, 16:49:18 »
  Ах този руски бяс! :D
Абе,я чакай пак да нямеря някоя пиринска песен....
А иначе,кръвта вода не става!Каквото и да ми приписваш ми е все тая - знам си дедите.Знам за пролятата им за българско кръв,докато твоите сигурно са орали на нивата.
Дядо ми е бил цар ,бе - ПИРИНСКИОТ ЦАР!
А не...говедар...

Ей,го ,бре!
http://www.youtube.com/watch?v=dz23jobPd4w
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 16:53:18 от Sur »
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #48 -: Септември 18, 2011, 17:38:22 »
 Ах този руски бяс! :D
Да.. някои хора, ДОКАЗАНИ.. по делата си рубладжии,подобен бяс, го прихващат от бактерии по банкнотите- от рублите- руски бяс.. Добре ни се оплакваш..как да помогнем!?! Руският бяс, върви заедно и със спелскавост, съм чувал..

А иначе,кръвта вода не става!Дядо ми е бил цар ,бе - ПИРИНСКИОТ ЦАР!
А не...говедар...

Тръгнахме на лични обиди,а??! Какви са били дедите ми, и дали АЗ с тях да се хваля само..  или да опитам да направя и аз, да направя НЕЩО за Българщината-да разоблича някой и друг сплескан антибългарски сур.. и те, на небето да са горди от мене, от ума ми, от товоа че продължавам делото ми..
Та- МОИТЕ деди са известни.. с това с което съм известен и аз- с ум и с борба за каузата на България!

А иначе,кръвта вода не става!Дядо ми е бил цар ,бе - ПИРИНСКИОТ ЦАР!...
..

"Пиринскиот цар" една група ренегати от ВМРО са викали, по едно време, на стоящият в конфликт с организацията Яне Сандански.. Именно от този конфликт.. и от кръгът около Яне ,до голяма степен по-късно тръгва и коминтернаджийския македоноидизъм!.. Тогава и там-в Пирина- се появяват първите македоноиди..

МОИТЕ деди, са били ТВЪРДО ПРОТИВ "Пиринскиот цар".. не за друго, ами щото е бил македоноид!
Смятали са го за гнусен предател, антибългарин и рубладжия...  

Минали времена, а да не ги ровим.. нямам идея сега да се разпростирам кой прав-кой крив.. Протогеровистите,михайловистите,хората на Доктор Татарчев ..или санданистите.. хората желаещи Македония да е неделима част от България.. или Яне Сандански, който това не го е искал..!?

А иначе,кръвта вода не става..
Да! Дядото-македоноид.. внукът..- коминтернаджия !
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 19:31:04 от sim4o »

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #49 -: Септември 18, 2011, 17:50:37 »
 :D Говори си,не ми пречиш,само не разбрах кого си цитирал...
Ако е себе си,вече ми е ясна картинката.
А иначе,рубли не признавам !работим в злато все пак,сме ЦАРСКА ФАМИЛИЯ!

Ето и едно образователно филмче,понеже спомена Яне Сандански
http://www.youtube.com/watch?v=qXS0CTB2zxA&feature=results_main&playnext=1&list=PL016344D30B909403
Дано си трезвен,когато го гледаш!
Такива продажници,като теб са си предавали и убивали героите!
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 17:56:11 от Sur »

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #50 -: Септември 18, 2011, 19:18:24 »
Мръсните предатели.. си остават мръсни предатели..
Внуците на Рубладжиите- също са рубладжии!!
.. Хората чиито дядо, е имал проблем с алкохола.. правят в някои форуми 20 поста посветени на алкохола..!
Това са и техни проблеми?!!?Все намират, по някоя думица да споменат за пиене, напиване алкохол.. или 'че братята Якоб и Вилхелм Грим са пиели.. или някой друг??! .. В ТОВА, добрият психолог или просто някой, познаваш човешката природа вижда РЕАЛЕН проблем с алкохола.. на... един Сплескан Сур!

Шо се отнася до АНТИЪЛГАРИНА..  Яне Сандански.. за това КАК той СЕГА е икона на македоноидите..!.. за това КАК Внукът на Рубладжия и предател, не може да е друг освен РУБЛАДЖИЯ и Предател.. мисля стана ЯСНО!

Ами ТУКА в този сайт поне три-четири твои проруски поста бяха разобличени!!
А за убиването.. трябвало е предателите да бъдат изчистени до Девето Коляно!!.. Поне ясно е, че сте РУБЛАДЖИИ и коминтернаджии..

..ето КОГО цитирам, сплесканяк!..

"По-нататък ръководството на ВМРО /обединена / насочва своята дейност с по-голяма грижа към Пиринския край и емиграцията от Вардарска и Егейска Македония.
Започва превземането отвътре структурите на ВМРО, в които се вклиняват последователи
на братоубиеца Яне Сандански и комунистическия идеолог Димо Хаджидимов.
В своята пропагандна дейност ВМРО / обединена /, най-вече чрез вестник
“Македонско дело “, се насочва към разцепление на македонското революционно движение.."

и още,Червена Паплач... още ще ти бъде обяснено за Първия Сплесканяк-Дядо ти..!

http://istinata.eu/site/uploads/istinata1.pdf

..."Кой изрече заканата: "Всички, които агитират, било в Македония, било вън от нея на
базата освобождение и обединяване на българи, трябва да бъдат посрещнати враждебно от
ВМРО"? Кой изрече страшните думи: "Сатър! Ще премерим силите си и убеден съм, че ще
ги смажем".
Кои са тези сатрапи? Единият от тях е Яне Сандански, а другият, след смъртта му ,
Тодор Паница , когото “метресата“ на Политбюро на БКП Цола Драгойчева нарича
“легендарния Паница”, на когото комунистическата партия е доверявала не една и две
терористични задачи против ВМРО /вж.Драагойчева, Цола. Повеля на времето .С.,1972 /.
Потомците на екзекуторите на толкова светли личности на ВМРО искат да ги
забравим.Не, не мога, и не искам да забравя миналото ,защото то все още кърви. И раните
му са нанесени от онези, които комунистическата партия обяви за “герои “, а истинските
герои от македонското революционно движение не само през тоталитарния режим ,но и в
наши дни все още нарича” врагове “...

Ей ги сега внуците- отново купени.. отново антибългари!
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 19:28:00 от sim4o »

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #51 -: Септември 18, 2011, 19:23:57 »
Но наистина.. предателството е в кръвта..
.. и не е от вчера..!Какъвто дядото-такъв и внукът!
Преди обаче да стане "македоноид" и да иска "отделна македонска народност" същият този предател е бил и за "единна османска нация.."
Като за нивото на Сплескания- Уикипедия..

..."След младотурската революция през 1908 г. Сандански минава на страната на младотурците. Той приема идеите на османизма, който дошлите на власт младотурци провъзгласяват за официална идеология. Те прокламират създаването на единна османска нация, съставена от отделните народности в Империята. Противниците му го обвиняват, че дори вземал месечна заплата от 50 златни турски лири.."

Като за последното-че ПИРИНСКОТ ЦАР е бил платен от турците е комай и доказано..!

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #52 -: Септември 18, 2011, 19:50:00 »
Чакай ,да уточним....с турски лири или с руски рубли...
Противоречиш си Симчо....Едни приятели ми разправят ,че си загубена кауза...в един друг форум.И твърдят,че ти си причина хората ,да бягат от този форум...
Сигурно не е само в алкохола причината...
В Берлин живее един много добър психиатър,с българско потекло.

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #53 -: Септември 18, 2011, 20:45:29 »
Чакай ,да уточним....с турски лири или с руски рубли...
Противоречиш си Симчо....Едни приятели ми разправят ,че си загубена кауза...в един друг форум.И твърдят,че ти си причина хората ,да бягат от този форум...
Сигурно не е само в алкохола причината...
В Берлин живее един много добър психиатър,с българско потекло.
Пак почнахме лични закачки пааааак.. Това ти е 35-тият пост свързал с алкохол..  бе има някой тука, който има проблем май.. свързан с пиене?!Психиатърът от Берлин ли ти помогна.. ама проблемът е останал, а??! Все за това пишеш??!
Злобата и завистта към по-умният те успокояват, а?!
В кой форум, какви каузи печеля , или губя.. не виждам какво ти влиза в работата-каузата ми е една,да ти кажа Истината.. Историческата Истина..  та не виждам как мога да загубя.. ако с приятели установя истината-печелим всички.. ако с ФАКТИ разоблича наглият лъжец-пак печелим всички..

а ето и по същество.. Чакай ,да уточним....с турски лири или с руски рубли... .. и отговарям, и долари, Сплескан ... и долари.. и сръбски жълтици..
я отвори писаното за "Аферата мис Стоун" и виж КОЙ какви пари взима от доларите от откупа.. Отвори и прочети Яворов например, там се говори за едни пушки, отвори за Войводата Сарафов..и там се обясняват разни нещица..
Та, каузите Сплескан, не са за печелене и за губене... те са общи! И са за Истината!..
Твоите постове и теории, са за печелене.. та да изкараш някой лев,нали?!
Купен си?! Ама си те разобличих за "Княз Светославовия Изборник" с кеф!!!
И дето попдпяваш на панславистките бълнувания..!..

Оказа се,че наистина кръвта вода не става.. щом си от джинса на ПИРИНСКОТ ЦАР си си генетичен предател!
Ясен си..
Отвори и ПАК ПРОЧЕТИ КОЙ първи, провежда македонизма, като политика .. и кои са македонистите!
Шо ли, навремето именно БКП, така създаде героичен образ именно на лявото крило във ВМОРО?!Само те са били войводи,а?!..
Коминтернаджии!

А кой по форумите пише, и кой не-ами всеки който има какво да казва- да пише!! Мене ми е интересно да чета.. .. пуснал съм ЕДНА единствена тема.. ама нямаше как!

Но отношението към АНТИБЪЛГАРСКИТЕ писания, не може да ми е друго, освен остро!..
Видя ли, по други форуми Спарток, как прави за две стотинки "филмчето по БНТ" дето и тука,се опитаха разни да го рекламират и да го наложат??!
АЗ бях много по-мек...!
На обидите-ако ме предизвикат-отговарям!
Та.. македоноиди,татаристи,коминтернаджии и рубладжии.. да пишат,но да не се учудват когато бъдат разгромени с факти!
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 20:51:47 от sim4o »

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #54 -: Септември 18, 2011, 21:07:17 »
Абе,то по подписа ми личи ,дали съм привърженик на панславизма,а и многократно пускам материали за комунистическия натиск върху Пиринска Македония,да бъде присъединена към "федерация Македония".
Мисля ,че ги пусках в темата "Защо съм русофоб?".Това е и основната причина да съм русофоб - намесата на Русия всячески да отдели този край от България.Не знам,доколко си запознат със сегашното политическо положение в Република Македония,обаче и сега Русия там дърпа дявола за опашката и ръчка мюсюлманите и тайно ги подпомага.Факт!
Иначе,Спароток го чета.Няма лошо,че търси произхода и поддържа автохтонната теория,за което многократно пиша и аз.Там имам друго притеснение - че нещата тръгват към сектанство.Дано,само така ми се струва и да съм лош пророк.
Чакай,пак да ти пусна една македонска в изпълнение на българина Панайот панайотов,надявам се,няма да го упрекнеш и него ,че е македоноид :D
http://www.youtube.com/watch?v=ChmaDiMxGyw

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #55 -: Септември 18, 2011, 21:27:14 »
Колкото до мис Стоун...недей по стар комунистически обичай я героизирай,защото тя си е била една подла протестантка,нахлула вероломно ,там където не й е мястото.!

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #56 -: Септември 18, 2011, 23:22:27 »
Колкото до мис Стоун...недей по стар комунистически обичай я героизирай,защото тя си е била една подла протестантка,нахлула вероломно ,там където не й е мястото.!
Намах намерение, да почвам и да я героизирам.. но е добре,че имаме еднакво мнение за нея..!
Американска проповедничка, която наистина би трябвало да бъде натирена у тях-в щатите!
Комунистите наистина имат обичай да героизират американските тъпоумнички.. това им е много, много стар обичай..
Знам за него,за този стар обичай и се пазя да не се подлъжа да го използвам ....и все пак много, много ти благодаря за предупрежденията.... Явно си мислел, че ще има поредица мои постове, с които ще я героизирам..

Абе,то по подписа ми личи ,дали съм привърженик на панславизма,а и многократно пускам материали за комунистическия натиск върху Пиринска Македония,да бъде присъединена към "федерация Македония".
Мисля ,че ги пусках в темата "Защо съм русофоб?".

Не ти гледам подписа.. а ти гледам МНЕНИЯТА.. темата "защо съм русофоб",  отварям рядко и не чета нещата там подробно, защото аз не съм фоб, а гледам да съм единствено българофил..
Както обясних  "ПО делата им, ще ги познаете!"..

1.Историческа истина е, че именно т.нар "Серска група" воглаве с ПИРИНСКИОТ ЦАР , изповядва това което днес наричаме "македонизъм".. повечето привърженици на македонизма са си и коминтерновисти! Неслучайно именно БКП изгради цялата митология около големият герой Сандански, нещо което го виждам да се пропагандира и тука, на тази тема, в няколко по-предни поста!
Твоите мнения, например за генетиката и за "македоидния" ген , са ярко доказателство за правотата на този ми извод!Санданистите не могат да са други, освен коминтернаджии и "македоноиди"..!

2.Къде и кога, проповядваш панславистки теории съм ти го показал с КОНКРЕТНИ примери, в няколко теми.. няма сега да се повтарям.. Ще спомена само, твоето отричане на изслдавнията на В.Ростов и А.Чилингиров за "древноруската" книжнина, и по-конкретно за "Цар Симеоновият Съборник".. съвсем явно твоето мнение съвпада с това на най-реакционните руски изследователи (слава Богу, даже и в Москва, подобни коне с капаци, почнаха да намаляват и все повече стават честните учени.. ).. ще спомена и за възхвалата на антибългарските и ненаучни генетични изследвания из Памир във филм по БНТ.. Що обиди изтърпях от ТЕБЕ докато успея да защитя истината??!

Но дали си късам нервите, или не.. не е важно, важно е да покажа ФАКТИТЕ и да разкрия,заедно с приятелите си-съфорумници Истината.. а ако успея и да защитя Българщината, осмивайки весело и забавно, някой заблуден панславистки или татаристки нещастник- още по добре!
« Последна редакция: Септември 18, 2011, 23:32:34 от sim4o »

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #57 -: Септември 19, 2011, 10:32:43 »
"Не ти гледам подписа."

Абе,разправям ти да четеш повече отколкото да пишеш,или да не четеш избирателно и да вадиш думи от контекст...ама ти не!

Ами,да в проучванията съвсем сериозна си има ОБОСОБЕН МАКЕДОНСКИ ГЕН!
Това е положението.Това ,че ти боде очите....сложи си предпазни очила,защото свети силно и заслепява :D
И онова за "Санданистите "е смешно.Според теб излиза,че трябва да се направи петиция за промяна на името на град Сандански,за да мирясаш в безпомощната си злобица :'(
Малей,не е лесно...мъка...
А иначе,американците продължавам за си ги уважавам,заради безкомплексарското им възприятие на Света.нямат за избиване комплекси,като руснаците,които все се пънат да са диктатори на Света,ама Слава богу не успяват!

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #58 -: Септември 19, 2011, 12:04:04 »
"Не ти гледам подписа."
Ами,да в проучванията съвсем сериозна си има ОБОСОБЕН МАКЕДОНСКИ ГЕН!
Това е положението.Това ,че ти боде очите....
И онова за "Санданистите "е смешно.Според теб излиза,че трябва да се направи петиция за промяна на името на град Сандански,за да мирясаш в безпомощната си злобица :'(

1. "Не ти гледам подписа." Малоумникът Сплескан сур, може и да ми пише какво ли не.. но аз имам ДОСТЪТЪЧНО разум та да го преценя, не по подписа а по антибългарските, русифилистични, панславистки мераци.. ЯВНО поне от ТРИ разобличени сплескавосуровски позиции- ТОЙ Е РУБЛАДЖИЯ!!.. Ясно е, нали- даже и само от отричането на професор Чилингировия "Цар Симеоновия Съборник" е ясно..и с всяка дума написана тука ,русифилистикът все повече се изяснява, изяснява..
Какво да ти гледам подписа-казал ти е един офицер, от едно известно посолство, да го сложиш-сложил си го- и си се разписал във ведомостта за парите!
2.Ами,да в проучванията съвсем сериозна си има ОБОСОБЕН МАКЕДОНСКИ ГЕН!Това е положението.Това ,че ти боде очите.... Това че Сплесканият Сур и Сашо-3 въпреки ОГРОМНОТО количество данни, с които се разобличават "научните" генетични изследвания.. например на Експедицията в Памир, водена от Доцент във ВИТИЗ??? не се извиняват за обидите и грубостите към мене-който им показах грешките..   .. "бе сбъркали сме"..   ..  а продължават да ръсят тъпанарщини , този път не за "прабългарският" ген, дето имал полуразпад и бил в Памир.. ами и за "македонския" ген!.. ..Това говори съвсем явно за рубладжийство! .. Значи "генетически" е доказано че българи и македонци се различават..
Македонците си го барат иденитетот во Игенеа
Еве уште една поткрепа на тезате дека македонците не се ниту Срби ниту Бугари: http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=25106
------------------------------
Физика+хемија+биологија се многу по-веродостојни науки од историја. Се надевам во скоро време ова прашање ќе биде затворено и ќе ги затвори големите усти на Бугарите,.
.
На Слесканите Сурове им остава още работа.. ще Ви цитирам, сплескани другарчета, баш статията с директивата от Коминтерна.. след "ген-македоноид" ви чака да се откриват и популяризират из форумите и гени на "добруджанска нация" и.. "тракийска нация" респективно добруджанския еталонен и тракийстия еталонен ген!
« Последна редакция: Септември 19, 2011, 12:46:34 от sim4o »

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #59 -: Септември 19, 2011, 12:57:36 »
След като Сплесканите, популяризираха достатъчно "Експедиция" Тангра" филмчето за която било пуснато поооо.. тука внимавайте съфорумци, да не паднете... по БНТ! И това било ОФИЦИАЛНО доказателство.. за "прабългарски гени" и то къде-в Памир! .. след като популяризираха "македонодиният тип"..
Еве уште една поткрепа на тезате дека македонците не..  .. са Бугари..  .. Се надевам во скоро време ова прашање ќе биде затворено и ќе ги затвори големите усти на Бугарите,..
та популяризираха го с.. (цитирам Сплескан) .. Цитат на: Sur в Септември 19, 2011, 10:32:43 .Ами,да в проучванията съвсем сериозна си има ОБОСОБЕН МАКЕДОНСКИ ГЕН!Това е положението.Това ,че ти боде очите

На тях им предстои още работа - да намерят и сплескаво да популяризират "добруджански" и "тракийски" гени, такак както се изисква от следното..

ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.
“ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

В . уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее ? Нима не е ясно  че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? ........

......... За честта на в. “Работничка” ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са “отрязани части от снагата на България” .....

.......... Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите.

Като популяризираш, след "македонския" ген и добруджанския, ще ни удариш нас "великоългарските шовинисти" ти, о Сплесканий.. баш в сърцето.. и друго освен безсилна злобичка, няма да ни остава..
« Последна редакция: Септември 19, 2011, 13:25:08 от sim4o »

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.