Автор Тема: Списък на депутати в Първото Велико Народно Събрание (1879)  (Прочетена 15900 пъти)

Деси

• Гост
Знае ли някой къде мога да намеря списъка с депутатите в Първото Велико Народно Събрание (1879)?

Предварително ви благодаря!

Неактивен Komap

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 291
  • Респект: 28
Мисля, че го имам в една стара книга: "Спомени за УС" се казваше май, но е от 1978, мисля. За жалост сега съм далеч от библиотеката ми и мога да ти помогна около 1. 5., ако вече не е много късно за теб.
Късно ли ще е?
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен ALD

• Знаещ
  • Публикации: 138
  • Респект: 0
    • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Списъка ще е трудна работа. Ето групова снимка на част от тях.

http://www.archives.government.bg/2.php

Любомир Владикин има една книжка за историята на Учредителното събрание, там може и да има списък, но аз нямам книжката.

Неактивен обикновен лаик

• Участник
  • Публикации: 40
Значи въпроса е не за Учредителното (заседавало вТърново между 10.02.1879 - 16.04.1879), а за първото Велико народно събрание (17.04.1879 - 26.06.1879). Не искам да обезсърчавам Деси, но ми се струва, че едва ли ще намериш списък на депутатите. Доколкото знам, официална документация от това Първо Велико народно събрание липсва, поне в България. Документите по това как е проведен избора, списъка на депутатите, пренията (единствената задача, която е имало, е била да избере княз) са предадени на временната руска администрация и вероятно са отгърмяли към Петербург. Имало е втори и трети екземпляри от тази документация, макар и не съвсем пълни. Те са се съхранявали в Народното събрание, обаче са изгорели при пожар в 1882 г. Тогава сградата на Народното събрание е представлявала по-големичка дървена барака, която е съвместявала и функциите на курник през депутатските ваканции. Мисля, че е била на мястото, където сега е Градската худ. галерия в градинката пред Народния театър.

За Великото народно събрание от 1879 г. в Търново има само спомени на участници, вестникарски статии и други такива подобни източници. Мисля, че дори не се знае със сигурност точния брой на депутатите - по спомени варират от 50 до 250, а в Уикипедия са посочени 231. Не знам откъде е взета тази цифра. Повечето, изглежда, са участвали и в Учредителното събрание, което не е било изборно, ами назначено от руската администрация.

Неактивен ALD

• Знаещ
Цитат
Повечето, изглежда, са участвали и в Учредителното събрание, което не е било изборно, ами назначено от руската администрация.

Депутатите от учредителното НС са подбирани по 3 начина - по назначение от руската администрация, по право (напр. владиците) и по избор. І ВНС се открива веднага след закриване на учредителното, така че не е имало възможност за нов състав. По точно учредителното събрание продължило да работи, но вече като ВНС.
За заседанията може да се погледна в стенографските дневници, които са в бибилиотеките.

Неактивен Nk

• Новодошъл
  • Публикации: 1
Хм, не съм сигурен в това.

Това е от Симеон Радев:

Цитат
Учредителното събрание привършваше конституцията; депутатите за новото събрание, което трябваше да избере княза, пристигнаха в Търново; скоро трябваше вече да стане и самият избор.

И после:

Цитат
На 17 април новоизбраните депутати се събраха в конака.

Неактивен обикновен лаик

• Участник
Цитат на: "ALD"
І ВНС се открива веднага след закриване на учредителното, така че не е имало възможност за нов състав. По точно учредителното събрание продължило да работи, но вече като ВНС.
За заседанията може да се погледна в стенографските дневници, които са в бибилиотеките.

Не, ALD, не си прав. Първото ВНС наистина се открива веднага след Учредителното - на следващия ден. Но, първо, то е било изцяло изборно, за разлика от Учредителното. Състава му е бил различен, макар и близък до Учредителното. И второ, заседанията, уви, не могат да се проследят - документацията, както вече посочих, липсва. Не знаем нито колко, нито кои са били кандидатите за княз, как е надделяло решението да се избере Батемберг и т.н. и т.н. Разполагаме само със спомени и вестникарски статии, но в никакъв случай със стенографски дневници.

Неактивен Komap

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 291
  • Респект: 28
Донякъде съм съгласен и с двете мнения. Ето какво мога да добавя. Както вече се каза УС се състои от 3 вида депутати (според някои са 4): по избор (избрани през декември), по назначение: от комисаря, по право: председатели и членове на съдилищата и още 5 от българските настоятелства и диаспори в Браила, Одеса, Виена и др.

Решава се избраните за депутати през декември да участват в Първото ВНС, а за допълване на състава му да се проведат частични избори (ако не ме лъже паметта оттук са проведени през края на март-началото на април). Така се получава и съставът му.
Колкото до това, кои са били кандидатите за княз и това се знае: сред споменатите още в речта при откриването на епископ Климент това са граф Олденбург, принц Ройс и Батенберг. Според други спомени и мисля Симеон Радев са и граф Бибеску и Александър Екзарх:)
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен обикновен лаик

• Участник
Цитат на: "Komap"
Колкото до това, кои са били кандидатите за княз и това се знае: сред споменатите още в речта при откриването на епископ Климент това са граф Олденбург, принц Ройс и Батенберг. Според други спомени и мисля Симеон Радев са и граф Бибеску и Александър Екзарх:)

А според трети между номинираните е и юначния ген Скобелев. Е, те тогава хубавичко щяхме да се уредим... :D  Накратко - нищо не е известно със сигурност, тъй като автентични документи НЯМА. Това е горчивата истина - не сме в състояние да реконструираме с достатъчна точност дори събития от преди стотина и кусур години  (а какво остава за по-далечната ни история. :cry: ). И отговорът на въпроса, който Деси поставя е: Българската историческа наука не разполага с пълен и точен списък на депутатите от Първото ВНС, знае само откъслечно и по слухове как е протекъл избора на първия български княз на Третата българска държава, за всички по-важни събития около това ВНС разчита на информация, пречупена през субективния поглед на неколцина участници и съвременници. Тъжно, но факт.

Неактивен ALD

• Знаещ
Да, сбъркал съм. І ВНС е изборно - по 3 души на 10 000души мъжко население. Струва ми се, че и тях ги има снимани, ама тази снимка вече я нямам. Става дума снимка събрани в залата, а не като другата - фотографии с надписи.

Неактивен lindeman_

• Новодошъл
  • Публикации: 4
    • http://www.warez-plovdiv.hit.bg/
Да, сбъркал съм. І ВНС е изборно - по 3 души на 10 000души мъжко население.

... и пак бъркаш  :D

Законодателната власт в Княжество България е представена от Народното събрание. Според Търновската конституция съществуват два вида Народно събрание - Обикновено и Велико. Обикновеното народно събрание (ОНС) изработва текущите закони на държавата. Един депутат за ОНС се избира на всеки 10 хил. души от двата пола.
Великото народно събрание (ВНС) се свиква при изключително важни за държавата въпроси - при избор на княз или регентство, при изработване на нова конституция, при частична промяна на действащата конституция, при промяна на държавните граници. За ВНС на всеки 10 хил. души се избират 2 депутати.  :wink:

Неактивен ALD

• Знаещ
Този път вече бъркаш. Няма как да се избере І ВНС по реда на ТЩ, при положение, че тя е приета в деня преди да се открие ВНС.

ВНС е избрано по временни правила. В първоначалния им проект ибработен от канцеларията на Дондуков Корсаков се е предвиждало депутатите он І ВНС да са по право и по избор. Доколкото обаче според чл. 3-4 от Берлин. договор Орж. устав се изработвал от събрание на натобили, а избора на княза е било предоставено на народа, на 16 заседание (26 март) група депутати предлагат І ВНС да е изцяло изборно.Събранието приема предложението на Каравелов І ВНС да е изборно, да са по 3 души на 10 000 и изборите да се проведат по временни правила. На 23 заседание от 9 април е приета оконцателна резолюция за вр. правила за избор на княза. В последното заседание ан Ус са били приети временни правила и за избор на І ОНС.

ТК действително определя броя на избирателите, които избират 1 депутат, но при промените на ТК, този брой е бил също изменян.

Деси

• Гост
Списък на депутатите в Първото Велико НС
« Отговор #12 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Мисля, че го имам в една стара книга: "Спомени за УС" се казваше май, но е от 1978, мисля. За жалост сега съм далеч от библиотеката ми и мога да ти помогна около 1. 5., ако вече не е много късно за теб.
Късно ли ще е?

Съжалявам за късния отговор; ако е възможно, би ли проверил в тази книга дали има такъв списък и ако има - би ли ми пратил заглавието и автора, оттам нататък аз ще си я издиря.

Благодаря предварително!

Деси

• Гост
Списъка ще е трудна работа. Ето групова снимка на част от тях.

http://www.archives.government.bg/2.php

Любомир Владикин има една книжка за историята на Учредителното събрание, там може и да има списък, но аз нямам книжката.

Благодаря ти за информацията и за снимката; "пипнах" я с някои обработващи програми, но за съжаление пак не мога да разчета имената. Ще се опитам да издиря оригинала в Централния Държавен Архив на ул."Московска".

Деси

Деси

• Гост
Късно ли ще е?

Опитах се да ти отговоря, но явно съм технически идиот и вместо това създадох нова тема. Благодаря ти за информацията, ще съм ти признателна, ако погледнеш в тази книга и ми пишеш, в случай, че намериш такъв списък.

Деси

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.