Автор Тема: Списък на депутати в Първото Велико Народно Събрание (1879)  (Прочетена 15900 пъти)

Деси

• Гост
Цитат на: "obiknoven_laik"
Значи въпроса е не за Учредителното (заседавало вТърново между 10.02.1879 - 16.04.1879), а за първото Велико народно събрание (17.04.1879 - 26.06.1879). Не искам да обезсърчавам Деси, но ми се струва, че едва ли ще намериш списък на депутатите. Доколкото знам, официална документация от това Първо Велико народно събрание липсва, поне в България. Документите по това как е проведен избора, списъка на депутатите, пренията (единствената задача, която е имало, е била да избере княз) са предадени на временната руска администрация и вероятно са отгърмяли към Петербург. Имало е втори и трети екземпляри от тази документация, макар и не съвсем пълни. Те са се съхранявали в Народното събрание, обаче са изгорели при пожар в 1882 г. Тогава сградата на Народното събрание е представлявала по-големичка дървена барака, която е съвместявала и функциите на курник през депутатските ваканции. Мисля, че е била на мястото, където сега е Градската худ. галерия в градинката пред Народния театър.

За Великото народно събрание от 1879 г. в Търново има само спомени на участници, вестникарски статии и други такива подобни източници. Мисля, че дори не се знае със сигурност точния брой на депутатите - по спомени варират от 50 до 250, а в Уикипедия са посочени 231. Не знам откъде е взета тази цифра. Повечето, изглежда, са участвали и в Учредителното събрание, което не е било изборно, ами назначено от руската администрация.

Благодаря ти за информацията. Аз обаче все си мисля, че трябва да има нещо и от началото на септември смятам да направя детайлно  проучване на всички документи, които се пазят в Централния Държавен Архив и в Националната библиотека.

Отчаяна студентка

• Гост
Цитат на: Komap
Мисля, че го имам в една стара книга: "Спомени за УС" се казваше май, но е от 1978, мисля. За жалост сега съм далеч от библиотеката ми и мога да ти помогна около 1. 5., ако вече не е много късно за теб.
Късно ли ще е?[/quot]
Аз се извинявам, че въпросът ми не е точно по темата, но може ли някой да ми каже дали Търновската конституция въобще предвижда някаква форма на местно самоуправление, защото имам да пиша реферат на тази тема "Местно самоуправление според Търновската Конституция"?

« Последна редакция: Януари 24, 2007, 13:25:17 от DiS »

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
Много интересен въпрос.Ако искаш да влезеш в погледа на изпитващия може да го питаш отмяната на наследственото предаване на титли и облаги от търновската конституция(изключая княза) засягала ли е и българи да речем конституирани от Екзархията.За турските бейове е ясно.Има пряко отношение към общинското самоуправление.

Неактивен stefanstm

• Новодошъл
  • Публикации: 1
  • Респект: 0
    • Ел. поща
Знам,че пра-пра дядо ми Кольо Драгошинов от гр. Трявна е бил депутат в Първото Велико народно събрание и бих желал да разбера има ли името в някакъв документ.

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.