АНКЕТА: Улица "Богдан Филов" - да или не? ( гласа)

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
Февруари 09, 2012, 11:46:17

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вера Мутафчиева =)  (Прочетена 30850 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
happy_cute
Редовен
*

Респект: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 12

History is love <3

WWW Ел. поща
« -: Март 05, 2008, 15:59:24 »

Всеизвестно е че е дъщеря на историка Петър Мутафчиев(аз мислих,че е внучка и се изложих пред учителката по история ^^ ) Много ми харесва как пише.Не толкова научно,колкото увлекателно.Въпросът ми е все пак историческите факти вярни ли са?

P.S.:Като казах "увлекателно" прозвуча малко като Божидар Димитров,който казва в "Памет Българска","пиша популярна история на България на достъпен език".Имах в предвид като роман и един вид художествена литература =)
Активен

emilia_n
Академик

Респект: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 240

383846886
Ел. поща
« Отговор #1 -: Март 16, 2008, 09:28:53 »

Да не я бъркаш с Фани Попова Мутафова? Иначе Вера Мутафчиева има сериозни научни трудове. Аз например притежавам нейната книга " Кърджалийско време ".
Активен
clio
Новодошъл

Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #2 -: Март 19, 2008, 19:18:07 »

Ами, верни са  -ако  става  дума за османски  период или Възраждане, 'щото е специалист-османист. А иначе и романите й ги бива- "Случаят Джем", "Летопис  на смутното време" и др.
Активен
T.Jonchev
Модератор
Академик

Респект: 16
Неактивен Неактивен

Публикации: 431

Ел. поща
« Отговор #3 -: Март 20, 2008, 10:14:22 »

Отличен османист и великолепен писател (изключвам "Предречено от Пагане", по която е сниман "Хан Аспарух"). Особено харесвам нейната "Аз, Ана Комнина", където изключително майсторски е моделирала образа - хем съответстващ исторически, хем с черти от характера на самата авторка.
Активен
Torin
Академик

Неактивен Неактивен

Публикации: 171

« Отговор #4 -: Март 20, 2008, 16:45:50 »

Главен сценарист на филма е Антон Дончев по неговата книга "Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и Жреца Терес" е правена лентата. Angry
Активен
Pomak
Академик

Респект: 24
Неактивен Неактивен

Публикации: 312

Ел. поща
« Отговор #5 -: Март 22, 2008, 14:06:48 »

Всеизвестно е че е дъщеря на историка Петър Мутафчиев(аз мислих,че е внучка и се изложих пред учителката по история ^^ ) Много ми харесва как пише.Не толкова научно,колкото увлекателно.Въпросът ми е все пак историческите факти вярни ли са?

P.S.:Като казах "увлекателно" прозвуча малко като Божидар Димитров,който казва в "Памет Българска","пиша популярна история на България на достъпен език".Имах в предвид като роман и един вид художествена литература =)

Здравей Хепи Кют,

Едно е някой пишещ да ти харесва като писател, друго е дали е добър историк. Добрият историк може да е лишен напълно от какъвто и да е дар слово и да не може да напише две думи в някакъв художествен стил - неговата работа и върховно задължение е да търси истината. Най-зловредно е когато някой историк има (или си въобразява че има) дарба или по-скоро склонност да пише художествена литература. Това значи, че той няма необходимите психически механизми да си озаптява навреме т.нар. творческо въображение и там където трябва да бъде сух, обективен и непредубеден това въображение много често се намесва и прави от историята художествена литература, което ще рече - в клозета и пускаш водата... Вера Мутафчиева, както и нейния баща Петър Мутафчиев не са били никога обективни историци и ако баща й се е подчинявал на политически или други императиви в научната си работа (което е обезценява), тя пък се отдава на писателското си въображение...
Всъщност ти от какво се интересуваш - от история или от исторически романчета?
Помака
Активен
vekil
Академик

Респект: 30
Неактивен Неактивен

Публикации: 1004

Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 25, 2008, 22:35:27 »

...
« Последна редакция: Март 26, 2008, 10:29:06 от vekil » Активен
happy_cute
Редовен
*

Неактивен Неактивен

History is love <3

WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 29, 2008, 19:51:53 »

Помак,

Мерси за 10-те минути,които си отделил да прочетеш темата ми,да отговориш и да намериш една минутка,за да ме изкритикуваш иронично =)
Отговорът ми е:и двете,в най-добрия случай те се препокриват...Не твърдя,че съм доктор на историческите науки,но определено съм прочела няколко книжки и съм си изградила теории по някой въпроси.В крайна сметка историята е наука на предположенията и "нагаждане" на определени факти в линията на времето =) (а и забавно ^^)Е наистина е глупаво някой току-що завършил бакалавър да каже,че не му трябват факти,за да напише книга за историята,защото той "я усещал".Но мисля,че Вера Мутафчиева е исторически коректна в нейните книги =)
Активен

Pomak
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 31, 2008, 09:07:48 »

Помак,

Мерси за 10-те минути,които си отделил да прочетеш темата ми,да отговориш и да намериш една минутка,за да ме изкритикуваш иронично =)
Отговорът ми е:и двете,в най-добрия случай те се препокриват...Не твърдя,че съм доктор на историческите науки,но определено съм прочела няколко книжки и съм си изградила теории по някой въпроси.В крайна сметка историята е наука на предположенията и "нагаждане" на определени факти в линията на времето =) (а и забавно ^^)Е наистина е глупаво някой току-що завършил бакалавър да каже,че не му трябват факти,за да напише книга за историята,защото той "я усещал".Но мисля,че Вера Мутафчиева е исторически коректна в нейните книги =)

Здравей Кют,
Казваш, че си петнайсетгодишно момиче?! И четеш печатни книги? Не те иронизирам, нито съм те иронизирал в предишния си постинг. Просто съм леко изненадан... Очевидно не познавам твоето поколение! Но ми е драго, че имаш мислеща главица на раменете си!
Сега пак за г-жа Вера Мутафчиева (и за тебе):
1. Не може да си исторически коректен и същевременно да пишеш за някакви си паганета! "Кърджалийско време" също минава покрай историческите трудове, но по-скоро е опит за (не)художествена литература.
2. Не знам доколко си се интересувала от теориите за произхода на българите, но т.нар. тюркска (а по някои автори и направо турска) азиатска теория още от самото начало на възникването й и приемането й от българските "учени" (начело със Златарски) е обоснована с толкова фалшификации, изопачавания на данни от исторически извори и недомислици, че няма накъде повече. Днес, да си поддръжник на тази теория означава само две неща - или си неспасяемо тъп, или си отблъскващо недобросъвестен. Всъщност то е означавало това още на времето, но - както ни е в табиета български - се е премълчавало по "некакви съображения"...
3. Откъде измъкна такава "дефиниция" на историята  - "наука на предположенията и нагаждане на факти"? Това е типичното за официалната българска история, т. нар. "златаристика", но няма нищо общо с историята като наука! (Някой от големите европейски политици (?) на двайсети век беше казал оп някакъв повод "Тая курва историята" и очевидно не без основание.) А ето какво казва големия български историк от миналия век, д-р Ганчо Ценов: В историята нямат място мненията, предположенията и догадките, а само фактите. Мнения и предположения можем да правим преди да е настъпило някакво събитие. След това от значение са единствено фактите! Нямат място и безрезервно приемани тези на "авторитети" колкото и да са авторитетни и прочути в науката. А ти май нямаш представа колко "учени" историци пишат маса трудове кажи-речи по "усет".
Хайде, чао засега и бъди здрава и все така умна!
Помака
Активен
happy_cute
Редовен
*

Неактивен Неактивен

History is love <3

WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Април 02, 2008, 22:26:01 »

Откъде измъкна такава "дефиниция" на историята  - "наука на предположенията и нагаждане на факти"? Това е типичното за официалната българска история, т. нар. "златаристика", но няма нищо общо с историята като наука! (Някой от големите европейски политици (?) на двайсети век беше казал оп някакъв повод "Тая курва историята" и очевидно не без основание.) А ето какво казва големия български историк от миналия век, д-р Ганчо Ценов: В историята нямат място мненията, предположенията и догадките, а само фактите. Мнения и предположения можем да правим преди да е настъпило някакво събитие. След това от значение са единствено фактите! Нямат място и безрезервно приемани тези на "авторитети" колкото и да са авторитетни и прочути в науката. А ти май нямаш представа колко "учени" историци пишат маса трудове кажи-речи по "усет".

Казваш,че ни трябват факти.Ами ако нямаме?Годината на създаване на Дунавска българия е само пример за необходимостта от предположения в историята.Особено в българската история много източници няма.А дори ако приемем,че византийските хроники трябва да се приемат за достоверен източник,изворите пак остават малко.
Активен

T.Jonchev
Модератор
Академик

Неактивен Неактивен

Публикации: 431

Ел. поща
« Отговор #10 -: Април 03, 2008, 10:54:47 »

Ако нямаме факти, имаме Ганчо Ценов.
Помакът правилно казва, че според Ценов мненията нямат значение, но пропуска все пак нещо съществено - те няма значение за Ценов само ако не са Ценови. Ако са негови - стават факти.
Активен
vvarava
Академик

Респект: -13
Неактивен Неактивен

Публикации: 173

Ел. поща
« Отговор #11 -: Август 01, 2008, 06:11:46 »

Кой е тоя "голам" Ганчо Ценов? Да не е историк от Вашата Тракийска държва? Прочели сте някакава "книгжка" с нахфукан в нея псевдонаучен стил и  и само този факт ви дава основание да смятате,че сте получели божието взъхновение да давате категорични оценки.В друга тема Ви приканих да се разкриете.сега ви моля да отговорите Вие сам имате ли публикации - научни или художествени,та да имате право на на такива оценки.
      Сега за Вера Мутафчиева.Ще говоря за нея като за художествен творец. Отговорете ми на въпроса има ли в българската литература друг роман,пресъ здаващ художествената картина на влиянието на Западна Европа над турците освен случаят Джем? А имаи по-добро проидведение от "Летопис на смутното време",в което се пресъздава не само кърджалийското време,но и бунтът на Осман Пазвантоглу ит.н..
       Надявам се да ми отговорите конкретно на въпросите.
Активен
Pomak
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #12 -: Август 08, 2008, 09:37:55 »

Кой е тоя "голам" Ганчо Ценов? Да не е историк от Вашата Тракийска държва? Прочели сте някакава "книгжка" с нахфукан в нея псевдонаучен стил и  и само този факт ви дава основание да смятате,че сте получели божието взъхновение да давате категорични оценки.В друга тема Ви приканих да се разкриете.сега ви моля да отговорите Вие сам имате ли публикации - научни или художествени,та да имате право на на такива оценки.
      Сега за Вера Мутафчиева.Ще говоря за нея като за художествен творец. Отговорете ми на въпроса има ли в българската литература друг роман,пресъ здаващ художествената картина на влиянието на Западна Европа над турците освен случаят Джем? А имаи по-добро проидведение от "Летопис на смутното време",в което се пресъздава не само кърджалийското време,но и бунтът на Осман Пазвантоглу ит.н..
       Надявам се да ми отговорите конкретно на въпросите.

Казвам го в първия си постинг тук, по тази тема - когато чета история не ме интересува "художествено пресъздаване" па и всяко друго пресъздаване - таковато просто няма място в сериозен исторически труд. Моите почитания към г-жа Мутафчиева, но и тя и баща й - може би тя без да съзнава това, но за него съм убеден, че е знаел на кого служи и на чий диктат се подчинява като историк - са допринесли по своему за общото нещастие на българите и България през 20-и век! Това, че комунистическите изроди се изгавриха сега с нея като я изкараха доносник на ДС и съвсем друга приказка, тя няма общо с другия техен "принос" за който говоря по-горе.
Това накратко и в общи линии по художествената литература в историята.
Помака
Активен
vekil
Академик

Респект: 30
Неактивен Неактивен

Публикации: 1004

Ел. поща
« Отговор #13 -: Август 16, 2008, 21:26:59 »

Пак стария спор за художествените достойнства, историческата(и не само) достоверност, и внушението(подчинено, поръчано, или грешно, остаряло, изостанало, надменно, или просто неориентирано - гащи плява сено слама, шума вълна, дупка пълна...(Случая Джем)
Активен
Pomak
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #14 -: Август 22, 2008, 10:54:14 »

Пак стария спор за художествените достойнства, историческата(и не само) достоверност, и внушението(подчинено, поръчано, или грешно, остаряло, изостанало, надменно, или просто неориентирано - гащи плява сено слама, шума вълна, дупка пълна...(Случая Джем)

Здравей Векиле,
Нещо не мога да те разбера - ти не признаваш че при съчинителите на художествена литература преобладава "художествената измислица" така ли? Аз пък съм се убедил безброй пъти в този факт. Вземи само един Лев Гумильов, когото руснаците превъзнасят като най-големия техен етнолог - ами че четейки спокойно и внимателно трудовете му не може да не ти направи впечатление, че 1) той не излиза извън определени предварително зададени (кой и кога ги е задал е друг въпрос!) рамки за историческо повествование; 2) прекаленото обилие на изрази като "вероятно", по всичко изглежда" "можем да приемем" освен и чисто художествено-литературни обобщения, които просто нямат място в историческо изследване.
Баба Вера твърде прилича в стила си на излагане на Гумильов. Съжалявам, но в белетристическите излияния дори и да има нещо исторически достоверно, то се опорочава някак си, става "забавно четиво"...
Помака
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: