Публикувано на: Август 27, 2008, 23:19:25Публикувана от: vekil
Вмъкни Цитат
,,След стотина години някой ще се позове на Вера Мутафчиева че българските благородници са били от турски произход, изтъквайки близоста и до историческите събития!"
Не разбирам защо някой ще достигне до този извод. В ,,Случая Джем" и ,,Летопис на смутното време" В. Мутафчиева проследява българския или изобщо балканския произход на съответния османски аристократ. Същото е и в ,,Аз Анна Комнина". Така, че спокойно в големи предателства не можем да я обвиним. Като агент на ДС не знам какви ги е вършила но като писател тя е един от най-големите бълг. писатели. И именно тук е най-големият и принос към историята. Не забравяйте, че Клио е муза. За историята са мн. важни худ. автори, които ще събудят интересът на хората и ще ги откъснат от чалгата и сериалите. Важни са и авторите, които не пишат худ. произведения но въпреки това написаното от тях е интересно, увлекателно и РАЗБИРАЕМО за всеки - А. Пантев, Хр. Матанов, Д. Ангелов... Я си представете, че всичко се пишеше от разни модернисти, лингвисти, интердисциплинисти и др. исти, които аз бих обобщил в думичката сноби - историята би се превърнала в загиваща наука нещо като алхимията. Не че няямаме нужда от тях и академичният им език но от написаното от В. Мутафчиева нужда имат всички.