Привет!:) Използвам случая да те поздравя и да ти благодаря за интереса! Надявам се тук да ти хареса и да се почувстваш ако не като у дома си, то като сред близки хора. Все пак не са и много тези, които на тази възраст пишат и се интересуват от такива неща

На въпроса ти: не е безпочевн, нито тъп. Позволявам си да те препратя към една тема, която много скоро пак беше отгоре. Погледни я, там написах някои неща по твоя въпрос, които винаги са ме вълнували и мен:
http://www.bg-history.info/smf/index.php?topic=453.0А иначе да добавя: не, не е след Борис - и после е имало "големи" буквално и преносно българи - Асеневци, Симеон, Петър II (Делян), Теодор-Светослав Тертер, Фружин, Тодор Балина и други.
Просто робството ни смаза и след това българин не е мислел така широкомащабно както до падането ни под робство. Дори и Левски, и Раковски, дори и след Освобождението. Една голяма част са болни кобургски амбиции, лишени или от реализъм, или от последователност.
След Освобождението сме имали будни умове, но и въпросът с Русия или без, с Германия или без, който е почти ежедневие показва, че съзнанието за непълноценност и угодничество е вече факт. За нас ще останат няколкото случая на "изригване" на този останал още дух: Сръбско-българската, Балканските и Първата световна войни. Всичко останало се движи между нивицата - бирникът - кръчмата - Русия или не и домочадието.
Само напомням за онзи Елинпелинов разказ, в който селският човечец на война среща своя реквизиран вол и цяла нощ не може да се откъсне от него. Или да си спомним заповедта на Бенковски до Захари да се запалят три села, че въстаналите хора да забравят за стока и имот и да могат да бъдат поне малко истински въстаници... Те това е българинът от 19-20 в. - вече готов продукт. Остава само да цитирам и Тато, който казваше, че "българският народ суверенитета го разбира да има за ядене и за пиене" и че червената власт се крепи "на кашкавала, киселото мляко и агнешкото".
Ето така се скапахме...
Ще се радвам да видя и други мнения и да пишеш още

))
Не знам дали не объркваме главата на детето? Винаги съм се дразнел силно от приповдигнатите глупашки писаници на разни петърдобревци, кръстюмутафчиевци и още един куп драскачи за това колко велик бил българина, какви държави бил създал из цяла Азия (едва ли не), даже дали не беше направил и една-две галактики... А пък не може да оправи собствената си държава и винаги го управлява най-голямата измет, която може да се намери под небето. И ако не беше цар Борис ІІІ (с немската и пр. кръв въ жилите си) и след Освобождението нямаше да сме имали и една свястна държавна глава - щото изборните партийни правителства до едно са били съставени от морално нечистоплътни хора и поведенчески дрисльовци. Затова на власт дойдоха и комунистите в края на краищата - те пък тотални генетични изроди, които довършиха напълно и нация и държава.
Аз съм склонен да търся корена на това наше поведение в това, че сме коренното, уседнало от хилядолетия население на Балканския п-ов и съседните земи, която уседналост с течение на времето ни е лишила от сплотеност около един (племенен, национален) идеал, подчиненост (до жертвоготовност) на индивида на общите интереси и цели, правилна йерархична организираност на обществото и пр. и пр. Все характерови и поведенчески черти, които са били силно развити при същинските скитнически народи и са ги запазили в най-добрия им (за тях) вид хилядолетия наред (вж. евреи, цигани - не че могат да служат за пример в други отношения, до известна степен и гърци чак до съвременните). Освен това тази разединеност е допринесла да се развият и още по-лоши черти - нагаждачество, продажност - и то от древността още, да не говорим за наши дни...
Ами вижте историята за нашия произход и вървеж през времето - едва ли друг народ има такава вонлива каша за родна история! То не бяха тюрко-алтайски, татарски, монголски и какви ли не абсолютно идиотски теории, извеждани и защищавани най-вече от користни интереси и от учени-мошеници и продажници (напр. Васил Златарски и компанията му и мекерета)! И какъв е резултатът? Когато да подписват Ньойския договор Стамболийски моли Венизелос да не отнема цяла Беломордска Тракия (изконна българска земя!), а Венизелос му отговаря - "Ами виж картите, които вашите историци са начертали! Къде има българи в тия земи?" Т.е. в националните катастрофи от началото на миналия век немалък принос имат и българските историци. И т.н. и т.н.
Трябва радикална промяна в образоването и възпитаването на българите, ако искаме да оцелеем заедно с държавицата си. И това трябва да е върховно задължение най-вече на тия дето се залавят да управляват обществото и държавата. Засега са само криминални престъпници от най-ниско потекло и понеже са и комунисти - са тежко генетично обременени с всякакви уродства...
Помака