Автор Тема: Хаганат  (Прочетена 10516 пъти)

Неактивен Notko

• Новодошъл
  • Публикации: 2
  • Респект: 0
Хаганат
« -: Юли 05, 2008, 22:50:46 »
Здравейте, вероятно въпроса ми е глупав, но живо ме интересува какво означава хаганат и какъв е пройзхода на тази дума?

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
Re: Хаганат
« Отговор #1 -: Юли 07, 2008, 17:07:21 »
И на мен ми е интересно ама изчаквах модераторите.Те са добросъвестни и проучват издалеко въпроса преди да отговорят.Ама май са се разсеяли.

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 153
  • Респект: -658
  • St. Lucifer
    • Историческият портал на България
« Отговор #2 -: Юли 07, 2008, 19:25:31 »
?
+SantoDomini++

Неактивен Notko

• Новодошъл
  • Публикации: 2
« Отговор #3 -: Юли 07, 2008, 19:53:34 »
Аз стигнах до заключението, че това е племенен съюз и предполагам, че пройзхода на думата е тюркски. Така ли е или се бъркам?

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #4 -: Юли 11, 2008, 01:45:15 »
Айде сега пък веднага тюркски!Може да е турски - хак,муй,на,кана.Може да е сръбски - Хаганамилошевич.Ако почнеш от хаган ще съм по конкретен.Що не пробваш с каганат.Ще стигнеш до каган.Ако не боравиш с корейски иероглифи мнооого бързо ще стигнеш до кхан.Оттам до автентичното канас записано на скала за на гръчки преди да знаят че има английски(не знаят щото е нямало)(бел авт.) има една крачка за някои лесна, за пълзящите трудна, а за някои американо-лунна.

Неактивен Pomak

• Академик
  • Публикации: 298
  • Респект: 21
    • Ел. поща
« Отговор #5 -: Юли 30, 2008, 15:50:12 »
Айде сега пък веднага тюркски!Може да е турски - хак,муй,на,кана.Може да е сръбски - Хаганамилошевич.Ако почнеш от хаган ще съм по конкретен.Що не пробваш с каганат.Ще стигнеш до каган.Ако не боравиш с корейски иероглифи мнооого бързо ще стигнеш до кхан.Оттам до автентичното канас записано на скала за на гръчки преди да знаят че има английски(не знаят щото е нямало)(бел авт.) има една крачка за някои лесна, за пълзящите трудна, а за някои американо-лунна.

А защо не приемем най-правдоподобната версия - че идва от един връх  в Карпатите, Коган, от който е изведена титлата на вожда на някои скитски племена? Още повече, че такова допускане е напълно в духа на правилото на Окам че "най-очевидното и лесно обяснение най-вероятно е и правилното такова"!
Помака

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #6 -: Август 20, 2008, 19:24:24 »
Добър отговор за съмняващ се във въпроса си?Кой не се е съмнявал във въпросите си..., на кой му е било лесно да задава въпроси, кой се е зарадвал на отговорите - питащия или отговарящия или нито един  от двамата.

Неактивен ISTORIK

• Keeper of Time
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 6
    • BG Science
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2009, 00:35:18 »
Хаганатът е държава, управлявана от владетел с титла хаган (както царство - от цар, кралство - от крал, княжество - от княз...).

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #8 -: Февруари 09, 2009, 21:06:32 »
Хаганатът е държава, управлявана от владетел с титла хаган (както царство - от цар, кралство - от крал, княжество - от княз...).
Аз пък ще кажа, че Хаганатът е империя управлявана от Хегемон.А сега де?

Неактивен Pomak

• Академик
  • Публикации: 298
  • Респект: 21
    • Ел. поща
« Отговор #9 -: Март 29, 2009, 14:33:09 »

Дааа, и ето Сергей Лесной в неговата история на Русия ("Откуда ты, Русь") навсякъде - цитирайки старите автори - пише "каганът (или хаганът) на русите..." и т.н. Та, кои са хазарите (козарите?), защо техния владетел носи титла "каган/хаган" и кой е Каганович?
Помака

Неактивен vekil

• Академик
    • Ел. поща
« Отговор #10 -: Април 06, 2009, 22:43:58 »

А защо не приемем най-правдоподобната версия - че идва от един връх  в Карпатите, Коган, от който е изведена титлата на вожда на някои скитски племена? Още повече, че такова допускане е напълно в духа на правилото на Окам че "най-очевидното и лесно обяснение най-вероятно е и правилното такова"!
Помака
Едва ли корифеите знаят че има планина Карпати.ха са я открили, ха са я обявили за ленно владение на Х`Арпад, или О`Хара пади.Днес четох в 24ч някакъв върл професор историк англоезичен как се учудва че в българския език  думата "мит"битувала като измислица, приказка, поезия, общо взето - без историческа стойност. ???Що първо не пита Блумберг как битува в немския, па потоа да се захваща с четвъртия език за славене на бога. 8)

Неактивен Атил

• Академик
  • Публикации: 296
  • Респект: -8
  • Булгар
    • Ел. поща
Re:Хаганат
« Отговор #11 -: Март 04, 2010, 20:26:02 »
Пак ми се иска да възкликна-"Боже,Боже...",но както са казали ,"Господ дава ,но в кошара не вкарва!"Разглеждах  сайта  като новодошъл и тук вече не можах да изтрая...Така  и не се разбра за ХАГАНАТА...?Понеже вече ни "приеха "за европейци то ни е пред очите,но няма кой да го види.Вие деца обаче не сте виновни,защото пак както са казали-"Където е  расло такова е пасло."Понеже казват още,че Европа призхождала от Рим,то Рим пък произхожда точно от ХАГАНАТА.Това е изборна пожизнена МОНАРХИЯ.Това означава ХАГАНАТ ,и под такава форма на управление е  възникнал Рим.Тази дума обаче е булгарска(ез.на т.нар."прабългари"),при нас тя се е използвала и  като определение  за васално Княжество.Хазарите които са говорели същият език като нашите деди и произхождат от същото потекло и култура са имали КАГАНАТ.Разликата е същественна тъй като това вече означава-Империя,държава на много  народи или племена  ,където доминира един народ , Царската власт произхожда от него и е  НАСЛЕДСТВЕНА!България е възникнала като КАГАНАТ,затова реших че трябва да се каже две думи по този въпрос.Те са намерили една спомената дума от наш владетел-"САРАКТ",и предполагат или твърдят ,че това можело да е "прабългарското",определение за държава...Тази дума наистина е булгарска,но означава -"южните предели или южната страна " на държавата т.е. на КАГАНАТА!
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

Марк,4:22

Неактивен B. Georgiev - bozman

• Академик
  • Публикации: 733
  • Респект: 16
    • runi y istoria
    • Ел. поща
« Отговор #12 -: Март 04, 2010, 20:54:11 »
Цитат
Пак ми се иска да възкликна-"Боже,Боже...",но както са казали ,"Господ дава ,но в кошара не вкарва!"Разглеждах  сайта  като новодошъл и тук вече не можах да изтрая...Така  и не се разбра за ХАГАНАТА...?Понеже вече ни "приеха "за европейци то ни е пред очите,но няма кой да го види.Вие деца обаче не сте виновни,защото пак както са казали-"Където е  расло такова е пасло."Понеже казват още,че Европа призхождала от Рим,то Рим пък произхожда точно от ХАГАНАТА.Това е изборна пожизнена МОНАРХИЯ.Това означава ХАГАНАТ ,и под такава форма на управление е  възникнал Рим.Тази дума обаче е булгарска(ез.на т.нар."прабългари"),при нас тя се е използвала и  като определение  за васално Княжество.Хазарите които са говорели същият език като нашите деди и произхождат от същото потекло и култура са имали КАГАНАТ.Разликата е същественна тъй като това вече означава-Империя,държава на много  народи или племена  ,където доминира един народ , Царската власт произхожда от него и е  НАСЛЕДСТВЕНА!България е възникнала като КАГАНАТ,затова реших че трябва да се каже две думи по този въпрос.Те са намерили една спомената дума от наш владетел-"САРАКТ",и предполагат или твърдят ,че това можело да е "прабългарското",определение за държава...Тази дума наистина е булгарска,но означава -"южните предели или южната страна " на държавата т.е. на КАГАНАТА!

Нерде "словени", нерде "хаганат" ?
« Последна редакция: Март 04, 2010, 20:59:27 от debozman »
  "Щем докажем необратимо, че ние сме най-старите жители на Европа" Г. С. Раковски

Неактивен Атил

• Академик
  • Публикации: 296
  • Респект: -8
  • Булгар
    • Ел. поща
« Отговор #13 -: Март 04, 2010, 21:05:33 »
Там където им е мястото.За глухите камбаната бие в петък ,за слепите наистина не знам?АЗ КАЗАХ! ХАУ!!!
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

Марк,4:22

Неактивен B. Georgiev - bozman

• Академик
  • Публикации: 733
  • Респект: 16
    • runi y istoria
    • Ел. поща
« Отговор #14 -: Март 05, 2010, 10:53:35 »
Там където им е мястото.За глухите камбаната бие в петък ,за слепите наистина не знам?АЗ КАЗАХ! ХАУ!!!
:D
  "Щем докажем необратимо, че ние сме най-старите жители на Европа" Г. С. Раковски

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.