Автор Тема: Хаганат  (Прочетена 10517 пъти)

Неактивен Атил

• Академик
  • Публикации: 296
  • Респект: -8
  • Булгар
    • Ел. поща
Re:Хаганат
« Отговор #15 -: Март 08, 2010, 00:52:07 »
С  цитати и смешки пак става ,но понеже все пак не съм се превърнал още от гражданин  на републиката в индианец да се надяваме, че се разбра какво е" хаганат".
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

Марк,4:22

Неактивен vekil

• Академик
  • Публикации: 926
  • Респект: 29
    • Ел. поща
« Отговор #16 -: Май 13, 2010, 22:38:32 »
Хубаво си се сетил за евреите, аз си мисля че от Хагиа до Хага пътя е кратък. И от ага до агиография.

Неактивен Pomak

• Академик
  • Публикации: 298
  • Респект: 21
    • Ел. поща
« Отговор #17 -: Ноември 22, 2010, 16:55:34 »
Хубаво си се сетил за евреите, аз си мисля че от Хагиа до Хага пътя е кратък. И от ага до агиография.

Благодаря Боцмане - подсети ме! В своята доста интересна книга първа "Кой кой е в Илиадата и Одисеята" от една никога не написана четирилогия, класическият филолог Детелин Вълков още в началото се захваща да разяснява какво значат имената на някои от героите от Илиадата на старогръцки език! Оказва се че напр. не е Ахилеос, а е Ахалеос като първата дума Аха или с придихателно "г" - Ага означава "вожд", а "леос" е народ, т.е. нашият русокос и синеок тракиец Ахалеос е "вожд на народа". Другият, лошият Агамемнон пък е "вождът, който се помни". И най-после "ахайците" не са някакво племе, а са "вождовете" (ахайос). Аз не съм класически филолог и не знам нито съвременен, нито средновековен, нито старогръцки и разсъжденията на Детелин Вълков ми се видяха много логични и добре обясняващи някои неща от двете поеми. Той пишеше още, че и Харкалеос означаваше нещо свързано с народа (леос), но съм забравил, но със сигурност е скитско (тракийско) божество - може би нещо като прародител на скитите, което по-късно е откраднато от шибаните гърци - както почти целият им пантеон и цялата им митология и пр.
Та ето - "ага" (а може би с придихателно "х" отпред - "хага") е коренът, а "аганат" е производно съществително, означаващо "земята на вожда" или територията на вожда"?!? - защо не
Помак

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.