Автор Тема: Кирил и Методий  (Прочетена 49027 пъти)

Неактивен Sur

• Академик
  • Публикации: 487
  • Респект: -24
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:Кирил и Методий
« Отговор #180 -: Юли 19, 2010, 19:13:50 »
Здравейте,

Напоследък се зачетох по въпроса за Кирил и Методий и делото им и открих, че както много други теми от древната и средновековната българска история и тази е считана за почти изяснена, а при зачитане на извори и разравяне се оказва всъщност пълна със спорни въпроси и политически наложени отговори.

Ще се радвам да споделите информация и изводи, до които сте достигнали, като моля да споменавате изворите, от които черпите. Нова съм във форума и съм чела малка част от него, но ми прави впечатление, че много рядко някой цитира откъде е взел информацията, за сметка на което "бъка" от фрази от типа "това е така, защото е така, и защото аз го казвам".

ТАКА Е ПОСТАВЕНА ТЕМАТА ОТ УЧАСТНИЧКАТА!молбата й е да изкажем мнения и да представим факти,опровргаващи насаждани десетилетия наред неистини.Аз това правя.Ако ти не го разбираш.....тогава си прав за малоумниците....

А по повод спаменето и обидите...Не мисля че подобава на хора с претенции за ..поне средно ниво на интелект да сипят обиди.Но за да ти бъда от полза,ще цитирам Айзък Азимов-"Насилието е последното убежище на некомпетентния"-"Фондацията"
« Последна редакция: Юли 19, 2010, 19:24:05 от Sur »
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

• Академик
  • Публикации: 901
« Отговор #181 -: Юли 20, 2010, 08:26:17 »
Уффффф, щом ще дискутираме по наложените неистини и ще ги опровелгаваме...айде
1.Методий къде има епископска катедра-в България,където е Моравското епископство,или някъде другаде
2.Как се отнасяш към писанията на проф.Емил Георгиев,че азбуките са по-древни?

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #182 -: Юли 20, 2010, 09:10:40 »
Въпросите,които си ми задал ,не могат да дадат отговор на молбата на DUMA...да прочете нещо различно от всеизвестното и набивано десетилетия.А,иначе не само проф.Георгиев твърди че е имало и други азбуки,преди Кирилицата ;)
Това в случая не  е "друга гледна точка".Не напразно пуснах клиповете.Те отразяват собственото ми отношение по въпроса./извинявам се за тафтологията!/ а то е:Азбуката създадена от СВЕТИТЕ БРАТЯ , има за цел да послужи за превод на БОГОСЛУЖЕБНИТЕ КНИГИ НА БЪЛГАРИТЕ!Не се съгласявам да я наричат "славянска",аще по-малко руснаците да си я присвояват,най.малкото поради факта,че по туй време те все още са езичници.Не е необходимо да казвам че в онова време не е имало друга литература,освен богослужебната.Поздрави!
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #183 -: Юли 20, 2010, 12:27:57 »
Ясно е,че е имало ДРУГИ АЗБУКИ преди кирилицата използвани и от българи...РУНИЧЕСКАТА например,а проф Е.Георгиев не пише за руница,ами точно за кирилица и глаголица,създадена преди Климент!
Освен руснаците,са я присвоили и още поне 8 други народа,вкл и монголците-ерго,тя не може да е славянска,много ясно,затова се нарича и КИРИЛИЦА,а не славяница..
Освен богослужебни книги,на тая азбука са се писали и на-различни други неща,например в Русия-данъчни списъци...
Кое е времето,според тебе,на създаването на глаголицата и кирилицата-щото има поне 4-5 теории други...
Как тълкуваш описанието "готски писмена" за кирилицата?

Неактивен Sur

• Академик
  • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Отговор #184 -: Юли 20, 2010, 14:56:24 »

::)Това не го знам.Обясни ми го,моля!

Неактивен Атил

• Академик
  • Публикации: 296
  • Респект: -8
  • Булгар
    • Ел. поща
« Отговор #185 -: Юли 20, 2010, 15:01:27 »
Нарочно сe спрях от дискусията заради клипа,повече хора да го видят.Много хубави клипове качва това момче.Ето какво казва Арслан Тертер,посланник във Волжска България през 13-ти век,цитирам по памет,иначе сведенията му за Кирилицата са в том 3-ти на сборника"Джагфар Тарихи":Отначало българите пишели на Кашанския алфавит,също ползвали и знаците на шаманите,когато дошли тук в Царската канцелария ползвали и гръцката азбука./Писали са с гръцки букви на огузо-булгарски,например надписа върху колоната на Омуртаг и другите събрани в Търново в църквата "Св.Четиридесит мъченици" или направо на гръцки./Ако има нещо създадено за славяните това явно и била глаголицата,защото се казва,че накрая Кущан Баксан/Кирил/създал азбука за дунавските българи за да няма различие в написаното.Това може да е станало дори след покръстването,защото тогава настъпила още по-голяма бъркотия.Понеже се дало предимство на славянския език някои почнали да ползват знаците на славянските жреци,но гръцкото духовенство налагало своята азбука и език.То унищожило Кашанския алфавит и преследвало всичко "езическо",те искали да унищожат и Кирилицата,но при Цар Симеон политиката се променила,той изгонил гръцките попове и разбил византийците.В Русия Кирилицата е отишла благодарение на него,по молба на техния владетел,/роднина на нашия и от същия род/т.нар."Вещий Олег".Българската Кирилица по-скоро е създадена на базата на гръцката азбука,която вече е била позната у нас.
« Последна редакция: Юли 21, 2010, 20:12:28 от Атил »
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

Марк,4:22

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #186 -: Юли 21, 2010, 13:36:49 »

::)Това не го знам.Обясни ми го,моля!
Ами има няколко теории-ще дам ДВЕ основни..
1.Едната е на проф Добрев-...ще се опитам да я перефразирам накратко...ето:готите заемат обширни пространства в Мизия,Крим и даже и в Македония...тези места започват да се наричат из съседните народи "Готия"-готските земи..Готите приемат християнството и сформират Готска църква-част от Готската църква е и Оногурското епископство..та връзката на българи и готи в една държава-Велика България и последващото живеене на българи в готските земи,според проф.Добрев,кара съседните народи,да назовават българите и "готи"в някои случаи,така както сега казваме "добруджанец" или "македонец"=идващ от съответното място или област...

2.Другата е гото-славянската,за пръв път е изявена от Сасинек(Франко Хвойницки-словак,борил се срещу австрийците и за славянската кауза).Накратко-готите са част от илиро-дако-тракийските народи,Вулфила им създава азбука,която си е славянска азбука...той ги и покръстваукато вярата е арианска..ето от П.Перинов,малко повече..

[В нея се има предвид някаква “гото-славянска общност” на Балканите,
тръгвайки от данните на Дуклянския поп. Според тази теория глаголицата е измислена
и приложена в практика от епископа Улфила. За пръв път тая теория се предлага от
чешкия учен Ф. В. Сасинек през 1887 год. в неговата книга "Ulfilas a hlaholsko pismo".
Той твърди, че Улфила (Урфила) е славянин, който бил измислил глаголицата. В
подкрепа на тая теория идва и фактът, че и по-стари автори назовават глаголицата
“готско писмо”. Например това твърди Тома Архидякон (1200-1268) в неговото дело
"Historiae Salonitanae", същото го казват епископ Кожич (1531 год.) и някои други автори.
« Последна редакция: Юли 21, 2010, 17:35:45 от sim4o »

Неактивен B. Georgiev - bozman

• Академик
  • Публикации: 733
  • Респект: 16
    • runi y istoria
    • Ел. поща
« Отговор #187 -: Юли 21, 2010, 19:20:50 »
--- Здравей Симчо,
Ами има няколко теории-ще дам ДВЕ основни..
1.Едната е на проф Добрев-...ще се опитам да я перефразирам накратко...ето:готите заемат обширни пространства в Мизия,Крим и даже и в Македония...тези места започват да се наричат из съседните народи "Готия"-готските земи
--- Във кой писмен паметник Мизия и Македония се наричат „Готия” ? Аз твърдя, че такъв няма и твърдението на Добрев е голословно мнение.

..Готите приемат християнството и сформират Готска църква-част от Готската църква е и Оногурското епископство..та връзката на българи и готи в една държава
--- Няма сведения за общуване на „българи” и „готи”, какво остава за общуване в „държава”. Няма държави на Балканите, освен ИРИ.

-Велика България и последващото живеене на българи в готските земи,
--- Къде са тези сведения за „живеене на българи в готски земи” ?. Твърдя, че сведения за местопребиваване на „българи” има САМО в земи наречени България или Римска Империя.

според проф.Добрев,кара съседните народи,да назовават българите и "готи"в някои случаи,така както сега казваме "добруджанец" или "македонец"=идващ от съответното място или област.
--- Това са празни приказки добреви.. Само сърбите наричат българите „готи” в един по-късен период – ХІІ – ХІІІ в. и мястото е точно определено – Балканският п-в. Никога преди това Мизия, Тракия или Македония не са се наричали „Готия”. Освен това тази НОВА теория на проф. Добрев много се разминава с „тюркските” му твърдения, че „прабългарите” говорят език различен от днешният български. А оногурската епископия е точно по време когато професора твърди, че прабългарите „ИДВАТ” на Балканите. Би следвало българите да бъдат наречени „прабългари” в някой писмен паментик, но И такъв няма. Голяма боза станаха твърденията на проф. Добрев. А сърбите наричат „готи” точно тези българи, които говорят старобългарски език, и за които Методий изобретява еретически „готски” писмена. И нито „готи”, нито „прабългари” говорят този език. Говорят го българите. Къде са в този случай фантомните измислени „прабългари” следствие на което на Добрев му беше дадена професорска титла ? Ами няма такива. Значи Добрев трябва „да върне” титлата като придобита чрез измама, АКО твърди, че „българите” са наричани „готи” от „съседни народи”.
Поздрави.

« Последна редакция: Юли 22, 2010, 19:48:40 от B. Georgiev - bozman »
  "Щем докажем необратимо, че ние сме най-старите жители на Европа" Г. С. Раковски

Неактивен sim4o

• Академик
« Отговор #188 -: Юли 23, 2010, 14:35:42 »
Запетлахме се с тоя проф.Добрев,Боцмане...неговите твърдения-те бяха в някакъв форум, (не помня,ама не беше ли и ти там,нали с Добрев си пишеш и ти?)в постове до мене,след мои въпроси...наистина не е убедителен защо "готи" и готски се употребява за българи?!и за Методиевото дело,но..

1.Похвално е,ВЪОБЩЕ,че Добрев пише по форуми...явно е,че що да е казано"готски" сравнено с известните схващания на Добрев за прабългари и т.н. е нещо на което той ще се затрудни да отговори и ще гледа някак си да изклинчи..
2.Това дето момчето пита...и е свързано с АЗБУКАТА,...що да има определение "готски"...наистина е хубаво да му го отговорим...
3.Въобще работата тука бая дебела-има писания за готи=гети,ти понамекна и за българи..
има писано от Чилингиров,Перинов, от един куп руски готисти и т.н...Има за Рушкото Евангелие-че е готско,а буквите са готски и т.н.Чел съм за тия готски букви разни писаници,и мога да пусна нещо тука
4.Ако искаш в Нова Тема...или тука-с няколко думи..аз дадох ДВЕ ТЕЗИ,обясни и ти нещо-наистина ме интересува...
бе да се отговори на момчето с няколко думи-гледам го ентусияст ,а за готи наистина е хубаво цяба голяма тема да има..
« Последна редакция: Юли 23, 2010, 15:05:46 от sim4o »

Неактивен Атил

• Академик
  • Булгар
    • Ел. поща
« Отговор #189 -: Юли 24, 2010, 11:13:10 »
..."По това време гърците не знаели,че българите се наричат българи,но ги наричали ГОТИ и ХУНИ.Те наричали ГОТИ всички народи,които произхождали от север,както днес ги наричат татари.Назовавали много народи с това име.По-късно във времето на Цар Теодосий,разбрали и ги наричали болгари и воргари,защото гърците нямат буквата "б",но пишат "в" вместо "б" и казват воргари,а не болгари.Така българите намерили доста добра и изобилна земя и се заселили"...

Паисий Хилендарски -от "История Славяноболгарская"
да не стане явно;
но да излезе наяве.

• Академик
    • runi y istoria
    • Ел. поща
« Отговор #190 -: Юли 24, 2010, 12:18:41 »
    --- Здравейте,
1.Похвално е,ВЪОБЩЕ,че Добрев пише по форуми...явно е,че що да е казано"готски" сравнено с известните схващания на Добрев за прабългари и т.н. е нещо на което той ще се затрудни да отговори и ще гледа някак си да изклинчи..
    --- Явно търси да се впише в най-новите разбирания които са различни от досегашната му „кариера” на тюрколог.

2.Това дето момчето пита...и е свързано с АЗБУКАТА,...що да има определение "готски"...наистина е хубаво да му го отговорим...
    --- Е, как да му отговорим, като няма адекватен исторически източник.

3.Въобще работата тука бая дебела-има писания за готи=гети,ти понамекна и за българи.. има писано от Чилингиров,Перинов, от един куп руски готисти и т.н...Има за Рушкото Евангелие-че е готско,а буквите са готски и т.н.Чел съм за тия готски букви разни писаници,и мога да пусна нещо тука
    --- Пусни нещо от тебе. Руските маймунщини са въздух работа.

4.Ако искаш в Нова Тема...или тука-с няколко думи..аз дадох ДВЕ ТЕЗИ,обясни и ти нещо-наистина ме интересува...
бе да се отговори на момчето с няколко думи-гледам го ентусияст ,а за готи наистина е хубаво цяба голяма тема да има..
    --- Ами има ги сведенията – „Готи и Гети” на Чилингиров. Не виждам някой някога да е писал нещо повече. А за готските писмена данните са крайно малко и фантазиите – безкрайни. Казано е, че Методий ( и Урфила) са създали „готски” писмена, но не е ясно кои са те. Най-вероятно, някои от наличните.

--- Атиле, като човек с претенции за историческа осведоменост би било добре да знаеш ПОНЕ как се казва Историята според автора й Паисий, а не да цитираш папагалски сведения за името.
Поздрави.

"Щем докажем необратимо, че ние сме най-старите жители на Европа" Г. С. Раковски

Неактивен Атил

• Академик
  • Булгар
    • Ел. поща
« Отговор #191 -: Юли 24, 2010, 12:53:31 »
Славяноболгарская се казва и е точно такава!И точно от нея много здраве от Хасан Касан,т.е.Асен Първи,който се казвал Айяр,роден брат на Тервел и съвладетел на Кермес.А за готските писмена по-добре иди да питаш Симеон Сакскобурготски...
« Последна редакция: Юли 26, 2010, 14:03:02 от Атил »
да не стане явно;
но да излезе наяве.

• Академик
    • runi y istoria
    • Ел. поща
« Отговор #192 -: Юли 25, 2010, 20:55:33 »
Славяноболгарская се казва и е точно такава!
--- Ето го заглавието на "История славъно болгарская" във файла. Ако не вдяваш българската реч, ще ти увелича още, лошо няма.

И точно от нея много здраве от Хасан Касан,т.е.Асен Първи,който се казвал Айяр,роден брат на Тервел и съвладетел на Севар.
--- Предай на Хасан Касан много здраве от Боцмана Режитопташакли. Специалист по обезмъдурчване на фанариоти и резняци. На атинянките и ханъмите - евалла.

А за готските писмена по-добре иди да питаш Симеон Сакскобурготски...
--- Какво да го питам - и на него образованието му като твоето - папагалско. Айде, той учил за банкер с парите от баба си итал. кралица и има 15-20 офиса на "Банка Симеон" в Мароко за пране на нарко-долари, ами какво си учил да си захапал локум-таханената уйдурма история ?
Поздрави.
« Последна редакция: Юли 25, 2010, 20:59:15 от B. Georgiev - bozman »

Неактивен Атил

• Академик
  • Булгар
    • Ел. поща
« Отговор #193 -: Юли 26, 2010, 10:06:42 »
Знам за файла,видях го,ама езика е нещо което е в постоянно развитие и през Възраждането тя се е преписвала като "Славяноболгарская".
Айяр го има в източниците на Волжска България ,като главнокомандващ обединените булгаро-хазарски войски.Тогава е бил осуетен първия опит на арабите да завладеят Кавказ и да нахлуят в Европа!Това е и същия"неизвестен"владетел от т.нар.Именник,съвладетел на Кермес сина на Тервел.Заради него по-късно по времето на Сувар/Севар/,Главния съдия/идик/ и главен кам-боян,заформил една политическа интрига с цел да издигне своя син за Кан.И за известно време рода Дуло бил свален от власт.
Мойто образование е за завиждане ,но за жалост на народните маси,файда от него няма.Готските писмена и да ги е имало/както и славянските на техните жреци/са си останали при готите и са умрели заедно с тях.Днес потомците им пишат с латински писмена.По подобен начин е умрял и Кашанския алфавит у нас с помоща на гръцкото духовенство.
да не стане явно;
но да излезе наяве.

Неактивен blanchwhitt

• Новодошъл
  • Публикации: 1
  • Респект: 0
« Отговор #194 -: Октомври 03, 2010, 06:46:21 »
Proventil , cortisol steroid buy minocycline without prescription , acyclovir resistant buy cardura online , lyrics to dj caffeine buy microlean without prescription , renova 05 cream buy remeron without prescription , minocycline acne dose buy salamol online , natural hormone replacements buy claravis without prescription , discount finasteride

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.