Здравей сарадива. Реших да прередя академиците. Не очаквах да ми кажеш, че българските историци слогуват само на Русия. Че нашата историческа наука да не почва 1944 и да не свършва 1989г.?
Задаваш мн. въпроси, риторичи според теб, но според мен някой са странни. Ще одговарям разбъркано на някой, а ти ако искаш другия път няма да подмина и останалите.
С каква цел е измислен терминът „славяни”?. Ами не знам, можем заедно да разсъждаваме по темата с ясната мисъл, че едва ли ще стигнем до вярния извод но ти си чела из форумите абсурдни твърдения, че ,,термина славяни е употребен за първи път през 16в.". Не съм просветен по въпроса но не анти или венети, а славяни (словени) се използва в изворите поне в 9 в., може и по рано. Явно ще трябва да се ровя. Разбира се някой ще кажат, че средновековните автори не са имали предвид точно това понеже словени идва от ,,слово". Но разбира се това е така идва от слово или нещо подобно. Нормално е всеки етноним или топоним да има конкретно значение, което ние днес или сме забравили, или не сме, или както е най-често сме забравили ама си мислим че не сме и за това спорим по темата

. Освен това ние и днес под славяни разбираме хора, които говорят приличащи си езици - славянски. Ако толко ва те дразни тази предателска дума няма да я използвам ама мислиш ли че това ще промени факта, че като минеш западната граница ще разбере що ти думат србите.
,,Да си чувал нещо за илирийска идея, за панславизъм, за Трети Рим и прочее." Да. Ама какво общо има илирийската идея? За панславизма има тонове литература. Бъди по конкретна. Ако искаш да кажеш, че всички бълг. историци са работили за руския царизъм не съм съгласен. Все пак в тази държава е имало и ,,фили" и ,,фоби". Чувал съм дори за Трети Рим. По въпроса са писали даже някой българи. Български ,,предатели" като... Василка Тъпкова-Заимова. Ако прочетеш написаното без да политизираш всичко преди още да си чела друго освен форуми може и да останеш изненадана. Дори приятно изненадана.
,,А – от друга страна – за теб гърците не са ли крали здраво история? И мислиш ли, че днес например, те биха допуснали България да протестира за унищожението на българските топоними на гръцка територия?...". И са крали и са клали. Ама в епохата на национализма. Ако искаш да кажеш, че някакви византийски шпиони са обикаляли през средновековието и са унищожавали всичко българско и родно няма как да се съглася с теб. През средновековието трябва да се мери със средновековния аршин. Тогава визнтийците са се отнасяли надменно към останалите но кой не го е правил. За разлика от останалите (арабите правят частично изключение) обаче те не рушат всичко а образно казано проявявали признаци на меценатство.
Не знам какво разбираш под протестиране на държавно ниво сигурно и дума няма да дадът да се издума. За научни трудове пробвай някой балканист примерно В. Тъпкова-Заимова.
За разкопки не знам от къде Овчаров си зима парите. Мисля, че Овчаров е от малкото богати български археолози и получава пари от българската държава. Е това не му пречи да взима и от чужденци. Гърците са доста стиснати а и бедни. Едва ли дават пари за разкопки в чужбина. Най много да му дават на ръка. Аз като студент съм бил 4 пъти на разкопки 3 пъти бяха финансирани от американци, 1 път от французи и нито веднъж от руснаци

.
Все още не съм намерил къде Боцмана е писъл за това как е разчел славянските руни въз основа на глаголицата иначе мнението ми за писменноста е като на В. Тъпкова-Заимова. И мисля, че Кирил и Методи не е Много ясно какви са но със сигурност са византийци (поданици на Византийската империя). В изворите пише, че по майка са славяни а по баща Лъв.