Здравей Pomak,
Впечатлен съм от интереса ти към доказателствата за източноиранския произход на българите и в частност към произхода на името Фружин. Тези доказателства са навсякъде в българската писана и неписана история. Ще спомена само два цитата от "История на България пред Средните векове" от патриарха на българската историческа наука проф.д-р В.Н.Златарски:
- "През това време стана княз на България Михаил-Борис, който поиска да отмъсти за поражението на баща си Персиана." - т.І, Първо българско царство, стр.458 /цитат от "De admin. ed. Bon.p.154"/
- "В това отношение особено се отличил законния наследник на българския престол, най-големия син на цар Иван - Владислав, Пресиян /още Прусиян/ или Фружин, който в чин магистер заемал длъжността стратег - командващ войските в Малоазийската тема Букеларий" - т.ІІ, България при Асеневци, /цитат от гръцки автори - Proktie, Skil.-Cedr, Zonaras/
В гръцки и по-късни славянски транскрипции, първата фонема "П" от българското владетелско име Персиян,Пресиян звучи и се изписва като "Ф", точно както Атина звучи и се изписва Афина на руски език.
Шо се отнася до съдържателните ти разсъждения за произхода на българското име Персиян/буквално значещо "персиец"/ от късната славянска дума "прасе", то ще ти напомня следното: В старославянския език корена на думата прасе, свиня е "вепр". И до днес вепр е прасе в полски език. От този корен в българския език е останало само съчетанието от фонемите "п" и "р". В българския език говорен по времето на Първата българска държава, който не е славянски, а източноперсийски език, думата за прасе, свиня е "докс". Както ти правилно предполагаш, съвсем не е било немислимо нашите прадеди да нарекат свиня някой от владетелския род. Аз не смятам, че нашите прадеди са изкуствени, съчинени хора, както директно ме обвиняваш, защото те са наричали свиня не Персиян,Пресиян, а баща му - Докс, един от тримата сина на кан Омуртаг - Енравота/войн/, Докс/свиня/ и Маламир. По-късното наименование на Докс - Звиница /от свиня/ не променя фактите.
В моите писания няма безсъдържателни терминии измишльотини, както директно ме обвиняваш - справка публикациите ми "Тиле-изгубеният град" и "Тайната на Мадарския конник" в този форум.Противници на източноиранския ни произход са само авторите на учебниците, където той е умело прикрит с цел принизяването ни. "Неспециалистите", както наричаш българите знаят истината за произхода си.
димдим