Наистина съм го написал неразбрано.. но пък мога и да систематизирам!
1. От цитатите и разсъжденията за Певки,заселването на Аспарух и Оглоса изведохме следното-Оглоса, ако ще да го е имало е НА СЕВЕР от Дунава, а по нормална човешка логика не би могъл да е около Делтата на реката, където е нездравословно и неплодородно..
2.Предположи се,че Дунав в древността се е наричал и някой друг ръкав.. по на юг от сегашният, такъв ръкав който би могъл да се вземе и за основен се намери че е най-вероятно в депресията Карасу.Появиха се древни сведения за неговото съществуване, карти,данни че от там се е извършвало корабоплаване и т.н.Съществуването на този, и на още 5 (в друг източник 7) ръкави,в Античността, е недвусмисленно доказано от Геологията.. Някои автори обаче, не считат за 100% доказано, че ТОЧНО този ръкав ще да се е смятал ТОЧНО ТОГАВА за Дунава, така както е описан в различните летописи.. Аз също имам ОГРОМНИ съмнения за този "Дунав" да е описан в "Походът на Светослав" и че Светослав отсяда в град на ТОЗИ Дунав (Консанца, Трофеум Траянум??) но ще се подготвя и ще пиша в темата за Киев и Светослав.. (а дано

)
3.Покрай четенето за бастраните, открих и други, малко по-различни данни, по същество не противоречат на основната версия-ами има данни че и други ръкави, от останалите 5 на юг от сегашното русло, са се свързвали един с друг и са образували различни острови-при това доста обширни.. Сведения за тях нямаме,поне не подробни, пък и Геологията не може да докаже наистина ли тези ръкави са образували острови или не са.. да поясня-възможно е водата по тях да не е текла по едно и също време-морето,да речем при някаква буря затлачва един сравнително малководен ръкав, а след 10 тина години се оформя друг също не голям ..да но ние си мислим,че може да е имало остров,а то водата по ръкавите е текла с разлика 10-тина години.. Геологията за събития сравнително краткосрочен план, не ни дава никаква информация! Наличието на подобни ръкави е обяснено от сведения,че нивото на Черно море е било с 1,5-2 м по-високо..
4.Но пък остров или не,и баш къде е било седалището на Аспарух е без същественно значение, сведенията за ТОЗИ Онгъл ни дават друго важно указания... Линията ограждаща го от юг си идва от сведенията за този ръкав на Дунав- някъде по Депресията Карасу!! Т.е. Аспарух заема стара Римска Територия.. като логиката, дали провинциалната столица Томи е била в негови ръце, е хубаво допълнително да обсъдим..
Другото важно нещо, дето е хубаво да обсъдим, свързан ли е ТОЗИ Онгъл- на тази територия, от преди Аспарух с българи, ако да- кога,как и с какво и до какъв извод ни води това..
И пак мисля, Помак.. че на моменти може и да издребнеем за неща без значение ,когато не е нужно и да не видм важното- според мене важното е.. че.. Аспарух заема стара Римска Територия!