Аз съм от димитровградско и бях загубил всякаква надежда да намеря този лъч за българската (по скоро световна) историческа наука - Ф. Г. Нурутдинов но ето, че посетих читалище Светлина и о чудо, светлината на просвещението светила не само на площад Славейков и библиотека П. Берон но и у наше село. Ето само трохички от строго научните писания на Нурутдинов: ,,Според Кул Гали още преди 35 хиляди години огузо-тюркските и сакланските (североиранските) прадеди на българите са населявали Волго-Уралието, което те наричали Ара (Арья) или Ура (от това название са произлезли думите Туран, Урал, арья, иран – ирон, бойните викове “ура”, “уран” и др.). Себе си те наричали жители на Ур – арья (арийци).", ,,Спомен за Ледниковия период българите са съхранили и в мита...", ,,Преди 15 хиляди години арийците–иделци подчинили на своята власт цялата територия на Ара-Ура (започнали да я наричат също Велик или Стар Туран) и образували на неговата територия първата държава на Земята – Идел (други фонетични форми на това название са Атил, Итил, Тел, Тил, Дил и др.), начело с цар от рода на Аудан-Газан на име Джам (Шам, Сам)."
Виждам, че цитатите станаха твърде мн. за това ще си позволя само още един но той уверявам ви е най-важният: ,,В Америка потомците на българите майя (от българските названия на духа на Слънцето Май и рода Май), ацтеки (от названието на българския род Иштяк) и инки (от названието на българския род Еней) също построили много градове, големи пирамиди, разпространили българския мит за Карга, донесъл на Земята топлина, и много български думи (индианската цилан – от българската джилан – “змей”, индианската Куба – от българската куба ~ кума и т.н.) . . ."
Мисля, че няма нужда да вадя съответния цитат но вие сами можете да се сетите, че китайската цивилизация също е бълг. Но мисля, че автора е пропуснал да спомене, вероятно поради обемността на труда му, че полинезийците са си чисти българи. Доказателство за това е думата ,,табу", която разбира се идва от старобългарската ,,туба".