По-долу прилагам извадка от един от ранните диалози на Платон - "Чармид"(CHARMIDES) известен още като "Умереност"(TEMPERANCE). В този откъс се споменава тракийския крал-Бог Замолксис(Zamolxis) и реших, че ще е интересно за форумци. Както вече споменах това е един от ранните диалози на Платон и е писан в 380пр.н.е. В него Сократ, който е разказвачът, споменава за срещата си(докато е бил в армията) с тракийски доктор от когото научава интересни неща за практикуването на медицина сред траките. В диалога Сократ, по настояване на чичото на Чармид - Критий, се представя за доктор който знае лек за главоболието на младия Чармид. В началото Сократ говори за практиката на доктори в Елада да лекуват цялото тяло, а не само отделни части, очите, или главата например. И веднага след това започва откъсът за траките.
Диалогът може да се намери в интернет(на английски) -
http://philosophy.eserver.org/plato/charmides.txtПревода тук е мой. Предварително се извинявам за евентуална тромавост и неизящност, но не съм професионален преводач и освен това съм се придържал максимално към оригинала, за да се запази съдържанието и смисълът.
Сократ - "Такова е значи, Чармид, заклинанието което научих докато служих в армията от един от докторите на тракийския крал Замолксис, които са толкова умели, че могат дори да даряват безсмъртие. Този тракиец ми каза, че в тези техни концепции, за които аз говорих преди малко, гръцките доктори са напълно прави дотолкова доколкото те разбират нещата; но Замолксис, добави тракиецът, нашият крал, който е също така Бог, казва"така както не трябва да се опитваме да лекуваме очите без да лекуваме главата или да лекуваме главата без да лекуваме тялото, така не трябва да се опитваме да лекуваме тялото без да лекуваме душата. И това", каза тракиецът,"е причината лекът за много от болестите да е неизвестен на докторите в Елада, понеже те са незапознати с цялото, което трябва да се изучава също; тъй като частта не може никога да е добре ако цялото не е добре също".Тъй като всяко добро и зло, дали в тялото или в човешката натура, произлиза, както тракиецът каза, в душата и от там преминава в тялото както от главата в очите. Така че ако трябва да излекуваме главата и тялото ние трябва да започнем с излекуването на душата; това е първата ни задача. И лекът, скъпи ми млади приятелю, трябва да бъде придружен със специални заклинания, и тези заклинания са думи с които в душата се насажда умереност, и където има умереност там здравето бързо бива възстановено не само за главата, но и цялото тяло. И тракиецът, който ме посвети в това лечение и ми каза заклинанието, добави в същото време специална заръка:"Нека никой", каза той,"не успее да те убеди да му лекуваш главата преди първо да ти е дал душата си, за да бъде излекувана със заклинанието. Понеже това",каза той,"е най-голямата грешка на нашето време в лечението на човешкото тяло, че докторите разделят душата от тялото." И тогава тракиецът добави, наблягайки и в същото време карайки ме да се закълна в неговите думи,"Нека никой, назависимо колко богат, или благороден, или честен те убеди да му дадеш лекарството без заклинанието". Тъй като аз се заклех и трябва да спазя своята клетва ако ти ще ми разрешиш да приложа тракийското заклинание първо върху твоята душа, както тракиецът каза, в последствие аз ще излекувам главата ти. Но ако ти не се съгласиш не знам какво да правя с тебе, скъпи ми Чармид."
Ами това е. Надявам се да ви е било интересно.
С уважение,
Иво Станоев - Сеул