Боцмане, радвам се да видя че все така си на линия и дискусията се вихри с пълна сила. По време на едногодишното си отсъствие имах време да попрочета малко, най-вече проследявайки връзките из уикпедия и някои доступни източници като ГИБИ, Йорданес и др. Проследих и много интересната дискусия в дир.бг за монетите с надпис Басилеос и азбуките. Опитва се да си подредя нещата и ми е интересно какво е мислиш.
Най-вече имам чувството, че появята, преселението и изчезването на народите в земите на Скития, Кавказ, Мала азия, Балканите, Ц. и Източна Европа, особенно в периода 2-10 век поразително съвпада с движението на ранното християнство- католицизма, ортодоксално, арианство, несторианство, манихейство, евномианство и т.н. Включвам в тях и исляма, който ми се струва все повече като наследник на някоя раннохристиянска секта, отколкото като различна религия. Не мислиш ли че например лавинообразно нарастналата мощ на отоманците в мала азия се дължи преди всичко на традициите които имат антиохийските ереси и евентуалната им връзка с исляма още от времето на иконоборството.
Друго много важно нещо е появата на готите на север от дунава точно през периода след 3 век когато и започва когато започва противоборството межди единната дотогава църква. Както знаеш готите са ариани и проследяването на тази следа е много интересно. Въобще за себе си предположих тезата, че древните писатели не са разбирали под народ което ние днес приемаме. Ако предположиш че не езика е етноопределящият а религията, много неща си идват на мястото. Ще ти дам пример с готите. С известни резерви към превода в ГИБИ том 1, прави огромно впечатление следното. ВСИЧКИ автори в ГИБИ т.1 когато говорят за ГОТИТЕ пишат СКИТИ. Ето защо аз предполагам че ГОТИТЕ са ГОТИ по вяра и СКИТИ по род. Ще ти дам точно и място където се говори за скитите в Томи и че тези които изповядват ортодоксално християнство са скити, докато тези които са ариани са ГОТИ. Въобще като се замисли човек как за 100-200 години готите ошетват цяла Европа, мала азия и северна африка не мислиш ли че е по-разумно да се предположи движение на военни отряди, и свещенници разпространяващи религията и правещи местното населени от германи или иберийци или мароканци в ГОТИ.
Йорданес в Гетика слага знак на равенство между ГОТИ, ГЕТИ и СКИТИ и макар и да преполага движението им от Скандза(Скандинавия), то той го датира далеч назад в древността, защото според Йорданес ЗАЛМОКСИС е ГОТ:{39} Все же вернемся к нашей основной теме. Когда вышеназванные племена, о которых мы сейчас ведем речь, жили на первом месте своего расселения, в Скифии у Мэотиды, то имели, как известно, королем Филимера; на втором месте, т. е. в Дакии, Фракии и Мизии, - Залмоксеса 125, о котором свидетельствуют многие летописцы, что он обладал замечательными познаниями в философии. Но и до того был у них ученый Зевта 126, а после него Дикиней 127, третьим же был Залмоксес, о котором мы говорили выше. К тому же не было недостатка в людях, которые обучили бы их премудрости. Поэтому {40} среди всех варваров 128 готы всегда были едва ли не самыми образованными, чуть ли не равными грекам, как передает Дион 129, составивший их историю и анналы по-гречески. Он говорит, что тарабостезеи, впоследствии именовавшиеся "пиллеатами"130, были среди них [готов] благородными; из их числа поставлялись и короли, и жрецы. По вышесказанной причине геты были восхвалены до такой степени, что говорилось, будто бы некогда Марс, провозглашенный в вымыслах {41} поэтов богом войны, появился именно у них. Отсюда и Вергилий: "Как Градива отца, полей покровителя гетских"131.
Все повече ми се струва че ключа за разбирането на историята се крия в оцелелите попски писания и разбирането на ранното християнство.