Боцмане, нямам познания, а и не искам да коментирам хипотези от сорта кой е Климент и дали е Охридски или Френски. Въпроса ми беше и е конкретен за символите над думите. Първо сайта ми беше даден от теб и него ползвах. Новия сайт който даваш в руни и история препраща пак на същото място, а именни сайта на софийския университет със страниците на документа. Така че, документа оригинален или не,е сведение за старобългарския или словянски език. Второ и последно. Казваш че знаците нямали фонетична стойност. Това е цитат от руни и история и декодера на руницата от боторита:
Тук си позволих да използвам един основен прийом на старобългарските калиграфи, а менно, да си спестяват изписването на някои глоси, които според тях са били разбираеми и без изписване. Така главните букви в предложения превод са в точно съответствие с оригинала, докато малките съм добавил аз.
Кое е вярното? Има ли ги или ги няма тези звуци и букви? Как са говорили хората тогава? На глаголица как се е пишело: црквъ или църква, слнце или слънце и т.н. Мисля си че за да се да преведат руните от боторита от позиция на старославянския това е много важно да се знае.
Да погледнем например страница 1 от въпросния сайт:
http://www.libsu.uni-sofia.bg/slavica/kliment.html Ще предам текста с наличните букви на клавиатурата, там където има въпросните символи ще слагам ^
1 Климента е п^па словянско (Климента е папа словянско)
2 иегда хотаще въ ст^ъйиа д^ни Ап^лъ, ли М^чнкъ ….( иегда хотаще въ святъйиа дени Апостолъ, ли Мъченик….
3 Да иесте бядоуще бра^ие, иако дн^ъ иестъ праздъника ст^го имрк(?) ( Да иесте бядоуще братие, иако денъ иест праздъника святого
4 въ ц^рквъ на м^литвоу ( ве църквъ на молитвоу)
И още : ч^стмъ , ср^дцъмъ (чистъмъ , сердцъмъ)
Не знам как може да се докаже необоримо, но за мене е очевидно че тези знаци са поставени точно там където в текста липсват букви в иначе разбираеми думи като папа,църква, святого, Господ Бог, Исус Христос , мъченик , слънце и т.н. и т.н. Просто се опитвам да разшифровам със собствени сили руните от Боторита и трябва да ползвам някакъв изходен текст нали така? И колкото по- древен е този текст, толкова по добре.
Цитат
Няма слизане на титрите от горе в позиция долу. Не просто изчезват като способ за украшение на текста.
Има. В думата ц^рквъ написана с титра се появява буквата и звука Ъ и изчезва титрата и думата става църква. В думата ст^го се появява съчетанието В,ЯТА и става святаго и изчезва титрата. Както и във всички останали случаи. Това е станало все някога, никой не пише с титри днес.