Повечето митове и легенди свързани с едно или друго от нашата История аз самият се мъча да разобличавам..

Не ги разобличавам така, както някои разобличават руснаците-чрез стихове за Жабата.. или с легенди за Булгарският флот, сражаващ се с Кръстоносците

а с факти и придържане към Истината!
Основните факти ,по възрастта на калфата, по протоколите на Комисията за разследване-събрана в София, по тленните останки и версията публикувана в 1937 г. във вестник "МИР" на Мария поп Павлова, фактите по основаването на Държавна Сигурност от отделението по общественна безопасност в 1925 година, и данните че всъщност присъда, като такава липсва, мисля, вече ги изяснихме..
Всички документи ги има в цитираната от мене книга (нея, уви я нямам под ръка)
http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=14567&title=%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%20%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%20-%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%20%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%201837-1873 и всеки може да ги прочете и да си направи сам извод!Цитатът и линкът който ТИ даде говорят същото, каквото и в книгата "Осъден ли е Левски" и ни навеждат на едно общо заключение- Левски е обесен без съд и присъда!
Така че, ако е нямало присъда, да спорим КАКВА и за КАКВО му е присъдата считам за преливане от пусто-в празно???
По темата, дали в момента български историци превеждат архивите и как, нищо не мога да кажа, а и не ме интересува.. хубаво е да изясним Османските архиви-наистина, но е хубаво да изясним и още много, много други неща-също важни.. напр. от къде са напдисите, много приличащи на Кирилица в Северна Италия и Испания?!
Лично аз НЯМАМ време, да изяснявам абсолютно всичко сам,и смятам някои второстепенни аспекти на въпросите за маловажни- ако някой направи изследване -ОК-ще го прочета с интерес, ако не-нямам идеа аз самият да се занимавам..