Е, точно в това е разликата, Помак. Аз първо чета, после се изказвам и никога не съм бил склонен да повтарям нещо, казано от някой друг, като свое собствено становище.
По въпроса за титлата "канасивиги" - тя не е от "Именника", а от лапидарните паметници, които са категорично автентични. Тези разчленявания и тълкувания, за които споменаваш, са правени от мнозина историци и лингвисти и в официалната наука преобладава възгледа, че изразът трябва да се разчленява на 2 части. Аз - понеже не съм лингвист - не си позволявам да правя подобни упражнения, а и съм скептичен относно надеждността на резултата. Ето защо, когато пиша, избягвам да употребявам каквато и да е форма на владетелската титла, освен "канасивиги".
По въпроса за Златарски: за мен това за репликата на Венизелос и свързването й със Златарски, е несериозно. Това срещнах в една книга на Г.Ценов и предполагам ти също си го чел оттам. Само че Ценов мисля не е присъствал на този разговор, а не посочва никакъв източник. Дали действително е имало такъв разговор не съм никак сигурен. А и защо - ако е имало - историкът, за когото е говорел Венизелос, да е точно Златарски? Защото Г.Ценов не е можел да го понася?
Подобен аргумент за загубването на Беломорието не издържа никаква критика: ако на Парижката конференция са имали исторически съображения за определяне на границите, защо са дали Южна Добруджа на Румъния? Според същия Златарски тази област е гъсто населена с българи.
От друга страна: ако Златарски беше с нещо отговорен за орязването на българските територии, той щеше да изхвръкне и от университета, и от БАН в момента на пристигането на Стамболийски в България - още повече че в този период земеделците принципно недолюбват университетските кадри. Не само нищо такова не се е случило, но по време на земеделското управление той е бил дори ректор.
И накрая: на Парижката конференция, където се бил състоял въпросният разговор, Беломорието не е давано на Гърция, а е обявено за кондоминиум на Антантата, като в Ньойския договор е записано (мисля, че беше чл.48), че на България се гарантира излаз на Бяло море именно защото в този регион живеят българи.
Към Гърция Беломорието е присъединено по решение на конференцията в Сан Ремо - 3г. по-късно.
По въпроса за книгата на Евг.Габович: не съм я чел, но ми звучи любопитно. Ще я потърся.