Автор Тема: Носталгията...  (Прочетена 21082 пъти)

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 153
  • Респект: -658
  • St. Lucifer
    • Историческият портал на България
Носталгията...
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
... която спечели изборите на БСП.

Хайде да видим кой какво си спомня от "доброто старо време"?

Корекомите, униформите, червените връзки, комсомола, партийните събрания, другарския съд, назначенията по "другарска" линия?...

Защото тази носталгия се набива и в главите на подрастващите, които не са видели нищо от онова време и те растат със съзнанието, че тогава е било Рай...
+SantoDomini++

Неактивен Barutnik

• Редовен
  • *
  • Публикации: 17
  • Респект: 0
    • http://epopeq1876.hit.bg
Носталгията...
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Така е, Fallen, но освен това ще добавя и евтиния безнин, сигурността по домовете и улиците, силата и дисциплината на армията ни, гениалността на разузнаването като последните две са правели България сила, която е държала страх у съседите ни, а делата на агентите на КДС из Европа са изненадвали и ужасявали целия свят, защото са правели за смях европейските тайни служби, също както недостижимото КГБ!
И макар изброените от теб и от мен неща да са обект на носталгията, спечелила изборите на БСП, както ти казваш, те няма да се повторят - нито комсомола, нито червените връзки, нито дисциплинираната армия, в която всеки си знае задълженията, в която всеки войник знае, че служи на европейска сила, а не на изтривалка на НАТО и доверено куче на САЩ, което пак щеше да е повече... Бъдещата БА ще бъде 95% съставена от изметта на младежта - пияни, дрогирани лентяи, които се наричат български войници, само защото не са успели да си осигурят различно бъдеще, както по-интелигентните им връстници са постъпили, тъй като новата система им е позволила да избегнат длъжността и да избягат в чужбина!
Да живее демокрацията  :x
b]Вам, герои, кости в бой сложили,
жертви скъпи за идея права,
светли духове, нам вечно мили,
слава вам, безсмъртна слава![/b]

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • St. Lucifer
Носталгията...
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Barutnik"
Така е, Fallen, но освен това ще добавя и евтиния безнин, сигурността по домовете и улиците, силата и дисциплината на армията ни, гениалността на разузнаването като последните две са правели България сила, която е държала страх у съседите ни, а делата на агентите на КДС из Европа са изненадвали и ужасявали целия свят, защото са правели за смях европейските тайни служби, също както недостижимото КГБ!
И макар изброените от теб и от мен неща да са обект на носталгията, спечелила изборите на БСП, както ти казваш, те няма да се повторят - нито комсомола, нито червените връзки, нито дисциплинираната армия, в която всеки си знае задълженията, в която всеки войник знае, че служи на европейска сила, а не на изтривалка на НАТО и доверено куче на САЩ, което пак щеше да е повече... Бъдещата БА ще бъде 95% съставена от изметта на младежта - пияни, дрогирани лентяи, които се наричат български войници, само защото не са успели да си осигурят различно бъдеще, както по-интелигентните им връстници са постъпили, тъй като новата система им е позволила да избегнат длъжността и да избягат в чужбина!
Да живее демокрацията  :x

Първо, това което ти наричаш "демокрация", не е такова. То е нещо средно между изпиране на пари, борба на интереси и чиста проба кражба.
Второ - "дисциплинираната" европейско силна армия е отживелица, както и наборната такава. Бъдещето е в професионална армия, в която да намерят призванието си войници, а не лентяи. Само да вметна - армията я съкратиха политици, но военните я "обезглавиха", тъй като в момента се толерират масово подлизурковци, гъзоблизци, оцеляващи в съкращенията, при които си отиват истинските военни.
Евтиния бензин - такава е била ситуацията. По един или друг начин е имало нефт, сега - няма.

Барутник, прав си, че няма да се повторят, но се промиват главите на много хора. Точно с това "как всичко беше хубаво едно време, а тая пуста димукрация!"... се отваря пътя на нов авторитарен режим...

---

Ако ми позволиш, ще използвам отговора към теб, за да отговоря и на другаря по-знаещ:
Да, бой-скаути има, да, има партийни събрания и униформи, но ако те изключат от бойскаутите това едва ли автоматично значи да ти предрешат бъдещето, нали? Да те порицаят на партийно събрание пред другарския съд не значи да те изхвърлят от работа, нали? Да, връзкари има навсякъде, но я се поинтересувай колко "другарски" чеда влязоха да учат в Университетите с двойки на изпитите, само заради произхода на родителите си? Така че преди да ме класифицираш като нихилист, помисли малко (ако можеш) и тогава пиши.

---

Темата ми не беше за политика, въпреки заигравката с БСП. Идеята ми беше да се покажат отминали неща - всички знаем, че заедно с хубавите имаше и предостатъчно лоши. Но да си затваряме очите за лошите и да се прекланяме пред "сигурността, подвизите на ДС, евтиния бензин" означава да сме готови също така да пращаме хора в концлагери, да слушаме 2 радиа с дирижирани новини, да нямаме достъп до никаква информация, освен одобрената от Партията.
+SantoDomini++

Неактивен Barutnik

• Редовен
  • *
Носталгията...
« Отговор #3 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Да, прав си за демокрацията, по моему това си е не по-малка утопия от идеята за равенство, прокламирана от комунизма. По-скоро е почва, използвана за градеж на капитализма... Но не мога да пиша так игурно по тази тема, тъй като не съм се замислял сериозно по въпроса и може би греша. А казвайки демокрация нямам предвид буквалния смисъл на понятието, а това което "демократите" наричат политиката си и положението, което... да речем че в момента в него се намира страната ни, както и по-голямата част от запада. А управляващите ни, в своя стремеж към демокрацията, както и да се подмажат на въпросния запад, най-вече САЩ - "гнездото на капитализма", тотално отричат опозиционната система, властвала до преди 16 години в страната ни. По този начин, уверено бих казал, те повтарят действията на хора като Г. Димитров и Т. Живков спрямо комунизма и СССР. А не се замислят за правилния ход - открит само от една страна - Китай - а именно комбиниране на ползите от комунистическата и демократическата система. В случая на Китай това е права и свободи за народа, а от друга среда - "твърда ръка" по горните етажи на властта, за да бъде редуцирана корупцията в изпълнителната и съдебната власт до максимален предел...
Това е най-просто изказано  :wink:

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • St. Lucifer
Носталгията...
« Отговор #4 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Barutnik"
Да, прав си за демокрацията, по моему това си е не по-малка утопия от идеята за равенство, прокламирана от комунизма. По-скоро е почва, използвана за градеж на капитализма... Но не мога да пиша так игурно по тази тема, тъй като не съм се замислял сериозно по въпроса и може би греша. А казвайки демокрация нямам предвид буквалния смисъл на понятието, а това което "демократите" наричат политиката си и положението, което... да речем че в момента в него се намира страната ни, както и по-голямата част от запада. А управляващите ни, в своя стремеж към демокрацията, както и да се подмажат на въпросния запад, най-вече САЩ - "гнездото на капитализма", тотално отричат опозиционната система, властвала до преди 16 години в страната ни. По този начин, уверено бих казал, те повтарят действията на хора като Г. Димитров и Т. Живков спрямо комунизма и СССР. А не се замислят за правилния ход - открит само от една страна - Китай - а именно комбиниране на ползите от комунистическата и демократическата система. В случая на Китай това е права и свободи за народа, а от друга среда - "твърда ръка" по горните етажи на властта, за да бъде редуцирана корупцията в изпълнителната и съдебната власт до максимален предел...
Това е най-просто изказано  :wink:

Според мен пропускаш една малка подробност - у нас никога не е имало съзнание, подобно на китайското и никога не е имало политици, способни да създадат подобна симбиоза. И поради това аз съм убеден, че сегашното състояние на нещата не е най-доброто за Бг, но е в пъти по-добро от преди 10-ти...

И пак повтарям - темата не е толкова за коментиране на социализЪма и демонокрацията, а за казване на нещата отпреди 10-ти - както плюсовете, така и минусите. Ти спомена единствено плюсове - това значи ли, че за теб няма минуси от онова време?
+SantoDomini++

Неактивен Barutnik

• Редовен
  • *
Носталгията...
« Отговор #5 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Не разбира се - аз лично съм израстнал в семейство на тотална омраза към режима, запознат съм отлично с минусите на комунизма, макар че не съм имал възможността да го видя с очите си, поне не като пораснал човек. Но откривайки и некоментираните в новото демократично време плюсове и слушайки коментарите на иначе антиком. настроени познати, за това колко по-леко е било преди 10-ти, осъзнах, че пълното отрицание не е съвсем правилно и още по-малко обективно. Макар да съм симпатизант на СССР и комунизма в по-скоро исторически план, аз държа на обективността и не отричам недъзите на тази империя и политическа система!
Извинявам се, че така се отклоних от основната тема, просто най-малката краска на политическа тема ме примамва да поразсъждавам малко  :wink: вече ще се съобразявам!  :)

Неактивен ALD

• Знаещ
  • Публикации: 138
    • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Носталгията...
« Отговор #6 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Бензина беше евтин, но го нямаше. Както и много други евтини нища. Тогава като се видеха много насъбрали хора, се казваше - Що сте се насъбрали да не са пуснали червен пипер (или пък банани)? :lol: Иначе на запад дамокрацията по онова време нямаше нищо общо, с това дето сега у нас му се вика "демокрация". Най-съществената разлика беше, че в западните вагазини имаше стоки. Спомням си как източногерманците след обединението направиха юруи на магазините. После нещата се нормализираха.

Неактивен memi

• Новодошъл
  • Публикации: 2
spomeni:)
« Отговор #7 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Мнението е изтрито по изрично настояване на автора му

Администрацията

Неактивен Komap

• Администратор
  • Академик
  • Публикации: 291
  • Респект: 28
Носталгията...
« Отговор #8 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Хубава тема :D

Какво си спомням от "запазените марки" на социализма?

- пионерските сборове, чавдарските сбирки. Не че югендсборове не е имало и в други тоталитарни държави, но връзките, поръченията, разните "Тимуровски команди" и "Винаги готов!" са си типично соцпатент;
- бригадите - за какви ли не култури от захарно цвекло до грозде и от бадеми до памук - нашата държава какво ли не е родила...
- бележките за излизане в чужбина и изречението на директорката в основното ми училище: "По-добре да не излиза в чужбина, защото ще види, че там е по-добре!"
- ще запомня и "свободните магазини", корекомите и задължителните до болка познати 3 вида дивани, 2 вида гардероби и т.н., които могат да се видят и до днес;
- варшавите, трабантите, москвичите, соцманифестациите, поредният пленум на ЦК на БКП, открит от др. Живков, асамблеята и ордените на труда.
- Табелите "Образцов дом/двор" и още много неща.

:D Но, имаше и много хубави неща, въпреки лошото.
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен Fallen_Angel

• Администратор
  • Академик
  • St. Lucifer
Носталгията...
« Отговор #9 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Komap"

:D Но, имаше и много хубави неща, въпреки лошото.

Това ми беше мисълта - да се помни, че не е било само някакъв Рай, а си е имало и гадните мизерии... Иначе не отричам, че имаше и доста хубави (поне за нас) неща - пионерските лагери, радостта от първите хотдоци, американските филми - първите огромни опашки видях тогава...
+SantoDomini++

Неактивен emilia_n

• Академик
  • Публикации: 238
  • Респект: 6
    • Ел. поща
Носталгията...
« Отговор #10 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Здравейте,
    Мисля, че към вече изброените вече недостатъци може да се прибави липсата на свобода на словото. Спомням си имаше сред хората страх. Много малко се осмеляваха да наддадат глас и гласно да изкажат своето мнение. Много хора само за една незначителна критика срещу власта биваха арестувани, а някои изчезваха безследно.
Моите родители винаги са ме предопреждавали да внимавам какво говоря, къде говоря и кой е събеседника ми. Този страх се запази дълго и след 10 ноември.
Ема :)

Неактивен memi

• Новодошъл
  • Публикации: 2
mnenie
« Отговор #11 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
кой какво си спомня от "доброто старо време"?
Корекомите, униформите, червените връзки, комсомола, партийните събрания, назначенията по "другарска" линия?...
Какво си спомням.
детството ми беше сравнително спокойно - месо и бял хляб имаше на масата само в неделя, играехме по шорти
и босички. Живеехме съвсем в центъра - безгрижие Наред с бегрижието помна майка ми -как переше на общата мивка или търкаше дъските на общия коридор с четка и сапун, купоните за хляб помна как една по-заможна съседка караши детето си, да изхвърля
обвивката от шоколад на стълбите, за да завиждаме. Ние дето не можехме да си го позволим нямаше телевизия, нямаше информация, че можело да се живее и по-добре приемахме го като нормално

ммм говоря за 60-те години

после вълнението -ще ме приемат ли между първите в пионерската организация
и радостта, когато ме прочетоха в списъка на първите
но помна и колко много плака по-голямата ми сестра, че завършвайки с пълно отличие прогимназиятя, а тя дори и през годините, рядко получаваше петици,не беше приета в новата тогава Английска Гимназия, но съседско момиче дъщеря на убит партизанин - влезе с тройка. Е момичето не можа да завърши преко сили и беше, но все пак като порасна стана Директор, няма да пиша на какво.
не съществуването на пионерска, комсомоска и комунистическа организации и партия беше лошото, а принуждението да членуваш в тях.

иначе аз имам прекрасни спомени от пионерските лагери, та когато си спомням с носталгия за тези години, то е носталгия по
детството и младоста ми, а не носталгия по социализма po-znaesht прави сравнения с подобни по света, но явно не се замисля
дали някой там членува в тях по принуда.
и дали ако не е бой скаут ще бъде изключен от училище или няма да го допуснат да кандидатства в университет?
или като не си партиен член - няма растене в кариерата и това е ДЕМОКРАЦИЯ - свободата да избираш и, както се казва в един виц, да си на свобода и след това.
Да - навсякаде по света има назначения по партиини или приятелски заслуги, само дето ако за месец-два не покажеш качества,
ще те махнат.

Наред със спомените от пионерските лагери си спомням и разни други нещица:
решихме с две приателки да ходим на стоп до София. Бяха годините на мини-то. В последния момент аз се отказах, защото баща ми се заинтересува къде и как ще хода. Те ме почакали, па взели автобус номер 4, слизат на последна спирка, вижда ги един чичко милиционер:
- Къде бе момиченца сте тръгнали ? - свалят номера от автобуса, качват ги двете и с рейса - в милиционеркия участък - ПРЕСТЪПНИЧКИ...
викат родителите им веднага да илезат от работа и да се яват там, сложили им  ПЕЧАТИ на краката -да ги гледат всички що за стока са
............
как бихте се чувствали да ви унижат така и какво са преживели родителите
Няма да забрава и как, не знам каква - цитирам Barutnik "сигурността по домовете и улиците " - цареше, но някаде 70-те години милиционерите ходеха по улиците с АВТОМАТИ и с полицейските кучета. Бях студентка, бяхме седнали на кафе и те обикаляха по масите и ни оглеждаха и как се молех да не решат, че полата ми е твърде късичка и да ми ударат печата - а после баща ми да ми скине врата...
Цареше информационно ЗАТЪМНЕНИЕ -та ние простите хорица да си живеем спокойно.
Само от време на време някой съученик изчезнал, но разбираха само бликите, кой в лагер, щото имал дълга коса, коя изключена от  всички училища в Пловдив, щото пък ходи с много къса пола Аз както я карам роман ще напиша...

Много може да се коментира и за що за евтиния беше и много още неща но само още малко по цитирам отново Barutnik -
Цитат
дисциплинираната армия, в която всеки си знае задълженията, в която всеки войник знае, че служи на европейска сила, а не на изтривалка на НАТО и доверено куче на САЩ

На коя европейска сила служеха момчетата, вкарани насила в армията и изпратени в братска Чехословакия, имаш ли информация дали имаше загинали и ако да - в името на каква кауза ?? Дали армиите,където да си военен е личен избор, а не принуда са съставени от "пияни, дрогирани лентяи" ? После завърших Университета и заминах на работа и съзрявайки все повече ми се отваряха очите как се изкачваш нагоре по стълбата - членство в БКП.  Е ама не беше лесно. Там не искаха много вишисти. Като се ожених, живеехме в Габрово. Двамата с мъжа ми -програмисти, той доста добър, нямаше изчислителен център в България, където да не работеха програмисти обучавани от него И в същото време - а си купиш дрешка, а няма какво да ядеш!

и как ако в Габрово имаше захар, нямаше сирене и как баща ми е пътувал от Пловдив до Габрово да ни носи - това вече 80-те години...
Тогава имаше едно голямо увеличение на цените на транспорта, на открити Партийни събрания ни раясниха, че това ще ни повиши жизнения стандарт. Моят мъж - като по-простичък не рабра как така, по-високи цени равно на по-висок стандарт, та го викнаха при партийния секретар да му обяснат...
Е той само с обяснения мина, на колежка приятел след подобни разсъждения на глас, излезнал веднъж и просто повече никога не се върна....

Та да завърша все пак...
Аз не мисла, че точно тази носталгия кара хората да гласуват за Партията довела Държавата ни до икономическа, морално-ценностна и всякакъв вид разруха, а заблуждението на тоз народ, живеещ в мизерия, но и примиряващ се с нея и всичко останало, че БСП-то ще му върне работата, поликлиниките и всичко останало, което 99.9 % от хората си мислат, че е било безплатно при социализъма...

Нищо не е безплатно на този свят: последен пример - всяко предприятие имаше определена сума - фонд работна заплата, от който
30 % -та без да се отразяват във фишовете на работещите дори се превеждаха в пенсионни, здравни и други фондове, които после се оказаха празни. Мале що парички са изпапани..

И да завърша

Най-страшните и непростими, според мен неща на тази система са това, че на българина му се внуши, че това му се полага:
да живеем бедно, да виждаме как законите не се спазват и да казваме - еми тва е България..
криворазбирането за Всички са равни -равни сме единствено пред Закона по-скоро би трябвало да сме. Това, че ние не се уважаваме, като нация и не изискваме от управниците ни да ни уважават...
Но както е казано:
Всеки народ си заслужава съдбата
и явно ние с примиренчеството ни към всичко, което ставаше, което става и за жалост така и ще си продължава - това е което заслужаваме
Дано греша...

Неактивен ralsko

• Участник
  • Публикации: 40
    • http://
Носталгията...
« Отговор #12 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Та по темата...както каза Ангел преди да падне  :D  всяко време си има и добри и лоши страни,колкото и назад да се връщаме ще открием;че е така!Просто сегашното положение е плачевно и хората за 16 години помнят само доброто ;което безпорно е надделявало в изминалите години;а за съжаление лошото разте и се развива с бързи темпове днес и сега!!![/b]
« Последна редакция: Януари 19, 2007, 10:24:24 от DiS »

Неактивен ralsko

• Участник
за тогава и сега
« Отговор #13 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Знаете ли тогава е имало пари повече от сега;но стоки са липсвали!
А сега стоки фул;но си ги наблюдаваме само от витрините;защото липсват пари!Е?Когато и да го погледниш-все лошо време!Но по това;което съм чувала сигурността тогава е била по-голяма ; а и циганите са  били по-ограничени в предоставените им възможности е ли така?

Неактивен ralsko

• Участник
Носталгията...
« Отговор #14 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Дано повечето сте съгласни!

БГ История не носи отговорност за достоверността на публикуваните материали. Целта на проекта е да популяризира историята като наука и в частност българската история. Ако някой види авторски свой материал, публикуван в сайта без да бъде упоменат източника, моля, нека се свърже с администраторите на сайта.